7 iulie 1907 – Robert A. Heinlein

Cometa Hailey
Cometa lui Hailey

In 1910, cometa Hailey aducea cu sine (conform celor superstitiosi) moartea regelui Edward al Vii-lea si crea panica generala. Cumva, francezul Camille Flammarion a reusit sa convinga intreaga planeta ca trecerea prin coada cometei va umple atmosfera de gaz cianogen, punand capat vietii pe Pamant. In Kansas City insa, cometa Hailey va influenta definitiv viata micului Robert Heinlein, alimentandu-i pasiunea pentru astronomie.

Nascut pe 7 iulie 1907, al treilea copil din sase ai unei familii de origine germana, Robert Anson Heinlein a stiut dintotdeauna ce cariera va alege. Membrii familiei Heinlein au luptat in toate razboaiele americane, incepand cu cel de Independenta asa ca era lesne de inteles ca imediat dupa ce va absolvi liceul, Robert va aplica pentru Academia Navala, unde a fost admis in iunie 1925. Vor mai trece inca 14 ani pana cand va debuta literar, apucandu-se de scris pentru a-si putea plati ipoteca. Viata in sanul „centurii Bibliei” si cariera sa militara ii vor influenta considerabil operele.

Prima povestire publicata, Life-Line apare in 1939 in revista Astounding Science-Fiction. Continua sa publice 32 de romane, 59 de povestiri si 16 anotologii. Este considerat unul dintre cei trei grei ai SF-ului alaturi de Arthur C. Clarke si Isaac Asimov. Impreuna cu cel din urma a si lucrat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial pentru marina Statelor Unite.

Strange in a Strange Land
Starship Troopers

Cel mai bine vandut titlu al sau si cel care i-a adus Premiul Hugo pentru Cel Mai Bun Roman in 1960, Starship Troopers este in acelasi timp si cel mai controversat. Multi l-au acuzat pe Heinlein de fascism si rasism atunci cand a creat societatea in care democratia este restrictionata si terminologia folosita impotriva extraterestrilor este una care aminteste foarte mult de prejudiciile din viata reala.

Charles Manson
Charles Manson judecat pentru crimele Tate-LaBianca, comise de membrii cultului sau

Reputatia scriitorului a suferit o lovitura considerabila si atunci cand Charles Manson a fost prins avand asupra lui Stranger in a Strange Land. Manson a aflat de aceasta carte care il va ajuta in crearea cultului sau in timp ce era inchis la penitenciarul McNeil Island, in 1963. Ritualurile, terminologia si ideea de transcendenta au fost toate furate din romanul lui Heinlein.

Un personaj polarizant, laudele primite de autor au fost direct proportionale cu criticile. In primele sale romane a inclus foarte multe personaje de culoare, lucru revolutionar in acea perioada. Expresia „pay it forward” („da-o mai departe”), desi folosita in trecut a fost popularizata de Robert Heinlein in Between Planets si alte scrieri. Sotia sa, Virginia Heinlein a avut tocmai acest motto in minte atunci cand a creat fundatia The Heinlein Society, dupa moartea autorului.

Desi in prezent lucrarile sale sunt disecate si privite din prisma unei societati mult mai critice, un lucru este cert, Heinlein a fost un pionier si un deschizator de drumuri. Un crater de pe Marte ii poarta numele si a comentat alaturi de Arthur C. Clarke aterizarea navei Apollo 11 pe luna. Influenta pentru multi alti scriitori, astronauti si intreprinzatori (printre care si Elon Musk), a prezis crearea Uniunii Europene, a fost o piesa fundamentala in explorarea spatiala si a descris in detaliu pentru prima oara patul cu apa, fiind creditat cu inventarea acestuia desi nu l-a construit niciodata.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share