Omul din Castelul Inalt – Philip K. Dick

omul din castelul inalt

Omul din Castelul Inalt – Philip K. Dick

Omul din castelul inalt este un roman atat de meta incat pentru o secunda am uitat pana si eu in care realitate istorica ma aflu. Capacitatea lui Philip K. Dick de a pune ideologii pe hartie si a te face sa te intrebi care este adevarul este una extraordinara.
omul din castelul inalt
Omul din castelul inalt este un roman atat de meta incat pentru o secunda am uitat pana si eu in care realitate istorica ma aflu. Capacitatea lui Philip K. Dick de a pune ideologii pe hartie si a te face sa te intrebi care este adevarul este una extraordinara.

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

Omul din Castelul Inalt – Philip K. Dick

Am vrut sa iubesc aceasta carte, chiar am vrut. Si imi place. Dar motivele pentru care o indragesc sunt si motivele pentru care imi displace. Pentru ca una este sa spui in mod admirativ: AUTORUL PHILIP K DICK A INCERCAT SA FACA ATAT DE MULTE si alta e sa spui UGH, AUTORUL PHILIP K DICK A INCERCAT SA FACA ATAT DE MULTE SI NU A REUSIT SA DUCA NICI UNUL LA BUN SFARSIT ☹. Dar despre parerile mele putin mai tarziu. Acum sa vorbim despre aspectul socio-politic al cartii, intriga in sine si ce mi-as fi dorit sa stiu de la inceput. 

Omul din Castelul Inalt este o ucronie (sau istorie alternativa). Ucronia este un gen literar care se bazeaza pe rescrierea istoriei datorate modificarii unui eveniment din trecut. Evenimentul in cazul de fata este cel de-Al Doilea razboi Mondial. In varianta autorului, pe care il voi numi de acum incolo Philip K Dick sau doar Philip si nu Dick din… motive evidente – Puterile Axei au castigat Al Doilea Razboi Mondial iar lumea a fost impartita in mare parte intre Germania si Japonia, Italia fiind mentionata doar ca “micul imperiu din Orientul Mijlociu”. Desi povestea arata perspectiva mai multor personaje, actiunea nu li se intampla in mare parte lor, ci in jurul lor. Tocmai de-asta imi este greu sa fac distinctia dintre ce este un spoiler si ce nu. Indiferent de ce urmeaza sa spun in aceasta recenzie, experienta este una inedita. Cu toate astea, odata ce voi trece la intriga in sine va voi anunta si veti avea si un drop down pe care care il puteti sari pentru a evita spoilere. Totul se petrece in 1962. Cartea este scrisa in 1962 si este interesant ca Philip K Dick a ales sa seteze actiunea in acelasi an. Are astfel o perspectiva interesanta din viitor asupra razboiului (viitor care pentru noi, acum este trecut) dar care la vremea respectiva era prezent. Sper ca aceasta propozitie are la fel de mult sens pentru voi cum are si pentru mine.

Backgroundul istoric incepe sa fie descris odata cu asasinarea presedintelui Roosevelt de catre Giuseppe Zangara in 1933, dupa doar un an de presedintie. Cartea este scrisa in 1962 si este interesant ca Philip K Dick a ales sa seteze actiunea in acelasi an.

Revenind putin in lumea noastra, Zangara a fost un imigrant italian care a incercat cu adevarat sa il asasineze pe presedintele american pe 15 februarie 1933, in timp ce acesta tinea un discurs in Miami, Florida. Singurul lucru care l-a impiedicat a fost faptul ca, avand doar 1.5m inaltime, Zangara a fost nevoit sa se urce pe un scaun care nu era deloc stabil pentru a-si vedea tinta. A tras in total 5 focuri, ranind 5 persoane. Roosevelt nu s-a aflat printre acestia. 

Dupa moartea lui Roosevelt, la conducerea Statelor Unite ajunge vicepresedintele John Garner si ulterior republicanul John Bricker. Politica celor doi a destabilizat tara, pe care nu au putut sa o scoata din marea depresiune economica. De asemenea, nu au sustinut Marea Britanie si Uniunea Sovietica in timpul razboiului, adoptand o politica izolationista. Drept consecinta, Uniunea Sovietica este cucerita de Germania nazista iar mare parte din popoarele slave sunt exterminate. Japonia lanseaza un atac mult mai puternic asupra Pearl Harbor, decimand flota Statelor Unite, cucerind Hawaii. In doar cativa ani, cele doua puteri invadeaza Statele Unite, Japonia cucerind partea de vest si Germania anexand totul la est de Mississippi. In 1947, Aliatii cedeza in fata Axei. Japonia isi extinde granitele catre Oceania, Australia, China si Asia de sud-est. Creeaza un stat marioneta numit Statele Pacifice ale Americii pe coasta de vest si o schimba total din punct de vedere cultural. Pentru cei care nu stiu, un stat marioneta este o entitate guvernamentala care este sprijinit  de o entitate mai puternica, care in schimb ii dicteaza orientarea politica. Oricat de dificila ar fi dominatia Japoneza pentru cetatenii americani, ei sunt apa de ploaie in comparatie cu nemtii. Acestia au adus Holocaustul in Statele Unite, exterminand orice persoana care nu se incadra in standardele naziste. In Europa, lucrurile au stat si mai rau. Desi datorita tehnologiei germane lucrurile au evoluat in aceasta cronologie cu mult peste cea a noastra, nemtii ajungand sa colonizeze Luna si sa organizeze explorari pe Marte, toate lucrulie acestea au venit cu un cost, visul lui Hitler a devenit realitate. Are loc un mega holocaust care se intinde pana in Africa. Persoanele de culoare care supravietuiesc sunt pastrate ca sclavi. Apropo de Hitler, Führerul este acum batran si rapus de sifilis, mancat de propria mizerie interioara. Un destin poate mai potrivit decat cel al realitatii noastre, unde a plecat din aceasta lume dupa propriile conditii. Cultura rusa este complet rasa de pe fata pamantului, alaturi de alte tari slave. Putinii slavi ramasi sunt impinsi catre Siberia si sunt inlocuiti de membrii rasei ariene.

Dar revenind la Statele Unite ale Americii. Acestea sunt impartite in trei natiuni: Statele Pacifice ale Americii la est, Statele Unite controlate de nemti la vest si Statele Libere ale Americii. Cea din urma este mai mult decat orice un stat tampon intre cele doua mari puteri. Un fel de Romanie intre Rusia si Occident. 

Daca va intrebati de ce accepta americanii aceasta cucerire, ei bine sunt doua motive principale. In primul rand actiunea se petrece la 20 de ani dupa razboi, multi fie nu isi amintesc perioada dinainte de razboi fie au fost suficient de indoctrinati pentru a accepta acest nou status quo. In al doilea rand ei considera ca alternativa, mai exact comunismul, ar fi fost mult mai rea. 

Canada este, in mod surprinzator in continuare doar Canada. Philip nu s-a obosit prea mult cu acest detaliu. 

Asta este momentul in care o sa intru in detalii care pot contine spoilere asa ca daca nu ati citit cartea puteti sari la urmatorul fragment.

O sa fiti bombardati cu multe nume de personaje in Omul din Castelul Inalt dar as spune ca cinci dintre ele sunt importante. Robert Childan este un vanzator de antichitati din San Francisco. Cred ca cel mai potrivit mod de a-l descrie pe Robert este prin urmatorul citat: ” as suporta ca cei de deasupra mea sa ma vada, chiar si dispretul lor – de alrfel, ma dispretuiesc si ma umilesc zilnic. Dar sa ma vada cei de jos, sa le simt sfidarea…”.

Unul dintre clientii sai este Nobosuke Tagomi, demnitar in Inalta Misiune Comerciala. Frank Frink tocmai ce si-a pierdut slujba si se teme ca va fi desconspirat. Frank este evreu iar daca lucrul acesta s-ar afla, ar fi extradat si exterminat de catre nemti. Frank va produce impreuna cu un alt coleg bijuterii lucrate manual pe care la va vinde prin Robert Childan. Una dintre aceste bijuterii ajunge la Tagomi. Juliana Frink este fosta sotie a lui Frank. Ea locuieste in zona neutra a Americii, in Canon City Colorado. Acolo il cunoaste pe soferul de tir de origine italiana, Joe Cinnandella. Joe ii prezinta cartea Lacusta abia se taraste. O carte interzisa pe teritoriile naziste. Este o istorie alternativa in aceasta istorie alternativa, in care al doilea razboi mondial este castigat de Aliati. Joe si Juliana pornesc la drum pentru a-l intalni pe autorul cartii (si ultima piesa a acestui puzzle), Hawthorne Abendsen sau „omul din castelul inalt”. Acest nume il capata in urma zvonurilor ca traieste intr-o adevarata fortareata. Pe drum, Juliana isi da seama ca „Joe” este de fapt un asasin nazist, il omoara si pleaca pentru a-l avertiza pe Abendsen ca este in pericol. Personajele au un fir comun iar multe dintre ele sunt legate de Lacusta abia se taraste sau de I Ching. Desi personajele nu sunt constiente de realitatea noastra, spre sfarsit Juliana este foarte aproape de a sparge al patrulea zid iar Tagomi are niste flashuri care il aduce in lumea asta.

Omul din Castelul Inalt are o simetrie pe care nu am putut sa o inteleg decat la final. Pentru ca atunci ai o epifanie si iti doresti sa fi citit cartea cu acest lucru in minte. Cred ca finalul este unul reusit, care leaga foarte bine totul. 

Cum spuneam si la inceput, sentimentele mele pentru Omul din Castelul Inalt sunt extrem de conflictuale. Cumva, Philip m-a facut sa simt o rusine pentru admiratia pe care am avut-o pentru germanii care reusesc niste lucruri absolut uimitoare de la explorarea spatiala la drenarea marii mediteraneene pentru a beneficia de mai mult teren arabil. Rusinea asta vine in momentul in care iti dai seama ca toate aceste lucruri facute „in numele stiintei” au implicat si experimente umane. Si aici se poate disputa o notiune foarte interesanta: oare la baza progresului trebuie sa stea intotdeauna suferina umana?

Sunt inca nesigura in ceea ce priveste acel feel de retrofuturism Pe de-o parte ai navete spatiale, pe de cealalta velotaxiuri si Japonezi obsedati de obiecte americane antebelice. La inceput ma supara incredibil folosirea exhaustiva a Oracolului I Ching Ii intelegeam cumva prezenta in viata japonezilor stabiliti in SPA dar mi se parea greu de crezut ca americanii sa asimileze atat de repede un obicei cultural, o credinta asiatica atat de diferita de a lor. La sfarsit insa i-am inteles importanta. Nu am crezut 100% in ea dar am inteles-o. Daca nu stiti ce este I Ching ( ca si mine de altfel pana sa citesc Omul din Castelul Inalt), este un text de divinatie de origine chineza. Implica aruncarea unor banuti sau betisoare pentru a primi sase numere intre sase si noua care sunt transformate intr-o hexagrama, a carei interpretare o poti gasi apoi in I Ching.

Mi-ar fi placut sa existe o intriga in adevaratul sens al cuvantului. Pe toata durata lecturii astepti sa se intample ceva. Si uneori se intampla dar nu este acel ceva pe care ti l-ai dorit. Sau cel putin nu are impactul pe care ti l-ai dorit. Philip K Dick exprima foarte bine ideologii, nu si sentimente asa ca daca vrei un roman care sa te faca sa simti ceva, Omul din Castelul Inalt nu este optiunea pentru tine. 

Lacusta lui Abendsen este absolut geniala! Initial am crezut ca este o istorie a lumii noastre. Dar nu! Este echivalentul cartii pe care noi o citim. Asa ca atat personajele cat si noi avem aceeasi experienta. In Lacusta, puterile Axei pierd cel de-Al Doilea Razboi Mondial dar zece ani mai tarziu, Churchill care inca se afla la putere dezlantuie un raboi rece intre SUA si Marea Britanie. Razboi la sfarsitul caruia Marea Britanie iese invingatoare. Deci, din nou o decadere a Statelor Unite, doar ca una diferita. Aparent soarta acestei tari este una negativa in oricare realitate mai putin a noastra.

Pentru a intelege mai bine Omul din Castelul Inalt este bine sa ai cateva notiuni despre cultura japoneza si istoria celui de-al doilea razboi mondial. Un alt lucru interesant de studiat inainte este diferenta dintre ideologii politice, in special fascism si comunism.

As da acestei carti 3/5 stele numai pentru ca mi-as fi dorit fie o intriga mai interesanta, fie o lume mai bine construita. 

Sper ca v-a placut recenzia si daca nu ati facut-o pana acum, cititi neaparat Omul din Castelul Inalt, cu siguranta o sa va dea de gandit. Daca aveti ceva de adaugat faceti-o in comentariile de mai jos si pentru mai mult continut ne vedem pe facebook si instagram. Gasiti link-urile in footer!

Total
0
Share