11 septembrie 2001 – World Trade Center

In dimineata zilei de 11 septembrie 2001, patru avioane comerciale care calatoreau spre California au fost deturnate de 19 teroristi al-Qaeda. Fiecare avion avea drept tinta o cladire americana reprezentativa. Cea dintai a fost Turnul de Nord al complexului World Trade Center. La 08:46, zborul American Airlines 11 a lovit primul, fiind urmat de American Airlines 175 la doar 17 minute mai tarziu. A fost nevoie de doar doua ore ca cele doua turnuri sa se prabuseasca. Doua ore ca intreaga lume sa se schimbe. De la felul in care se desfasoara calatoriile aeriene, la lupta impotriva terorismului, la implicarea in Orientul Mijlociu, nimic nu a mai fost la fel. La putin timp au inceput sa apara marturiile supravietuitorilor si a salvatorilor. Acestea, impreuna cu teorii conspirationiste si detalii furnizate de insideri au stat la baza multor opere de fictiune si non-fictiune despre evenimentele petrecute acum douazeci de ani. Iata cateva dintre ele.

Zero. De ce versiunea oficială despre atacul de la 11 septembrie este un fals – Giullieto Chiesa

15 cercetatori ancheteaza in detaliu cele intamplate pe 11 septembrie si ajung la o concluzie greu de acceptat: tot ce ni s-a spus pana acum este o minciuna. Transformata ulterior intr-un documentar, este o carte care te acapareaza pe masura ce o citesti. Numarul mare de specialisti si martori oculari citati este foarte greu de ignorat iar chiar daca nu crezi in teoria propusa, Zero te face, chiar si pentru moment sa o iei in considerare.

The Woman Who Wasn’t There: The True Story of an Incredible Deception – Robin Gaby Fisher, Angelo J. Guglielmo Jr.

Dupa ce a supravietuit atacurilor de la World Trade Center, Tania Head a devenit o voce a celor care au scapat cu viata din calvar. Tania se afla, conform spuselor ei, la etajul 78 cand avionul a lovit. Era una dintre doar nouasprezece persoane aflate deasupra punctului de impact care au iesit vii din cele doua turnuri. S-a alaturat unei grupari de ajutorare a supravietuitorilor, unde a devenit chiar presedinta. Organiza de multe ori tururi in Zona Zero, unde le spunea tuturor despre logodnicul ei, “Dave”. Logodnicul “Dave” se transforma uneori in sotul “Dave”. Contradictii puse pe seama unui eveniment traumatic. Insa lumea Taniei s-a prabusit in momentul in care Merrill Lynch, compania pentru care pretindea ca lucra in turnul de sud a declarat ca nu avea nicio dovada a angajarii ei. Asta pentru ca Tania nu a lucrat niciodata acolo si nici nu a avut un logodnic sau sot pe nume Dave. De fapt Tania nici macar nu era Tania, numele sau real este Alicia Esteve Head. Angelo J. Guglielmo Jr., prieten apropiat al Aliciei, impreuna cu Robin Gaby Fisher spun povestea femeii care nici macar nu se afla in New York pe 11 septembrie si care a pacalit o lume intreaga.

Callisto – Torsten Krol

O satira despre Statele Unite scrisa de un australian. Teren periculos. Cu atat mai periculos cu cat Callisto este o comedie neagra despre un subiect atat de sensibil. Cu toate astea, daca reusim sa trecem peste sensibilitati, Krol combina razboiul impotriva terorismului, paranoia, carteluri, crime si extremism religios intr-o fictiune savuroasa. Odell Deefus este un personaj care te face sa gandesti (in mare parte pentru ca el nu prea e in stare) si sa ii apreciezi… inocenta.

Fata ascunsa a lui 11 septembrie – Eric Laurent

Laurent explica aparitia Islamismul extremist si in mod special, modul in care acesta a fost organizat. Autorul francez este specialist in geopolitica afacerilor petroliere si este celebru pentru munca sa in Maroc. Rezultatele cercetarilor sale facute in Pakistan, Irak, Statele Unite si Israel contrazic spusele comisiei oficiale de ancheta. Raportul acestei comisii este de asemenea demn de citit. Aparut trei ani mai tarziu, The 9/11 Commission Report este prezentarea obiectiva a evenimentelor conceputa de cinci republicani si cinci democrati.

Thunder Dog: The True Story of a Blind Man, His Guide Dog, and the Triumph of Trust – Michael Hingson, Sus Flory

Trebuie sa recunosc ca aceasta este cartea mea preferata din lista. Din pacate am pus mana pe ea doar in format audiobook (not exactly my cup of tea). Povestea lui Michael, care navigheaza in bezna prin isteria atentatului ajutat de cainele sau ghid, Roselle este una de neuitat. Munca in echipa, rezilienta si legatura dintre om si animal sunt cele care i-au salvat viata lui Hingson si care vor impresiona orice cititor. Roselle nu a fost singurul caine insotitor care si-a scos stapanul din pericol. Omar Rivera si golden retrieverul lui, Salty se aflau si ei la etajul 71 cand a avut loc atentatul. Salty, impreuna cu Donna Enright au reusit sa il scoata pe Omar la timp din cladire. La jumatatea drumului, un alt coleg a vrut sa il ia pe Salty de langa Omar, in incercarea de a-l ajuta insa cainele a refuzat sa isi paraseasca stapanul.

salty si roselle
Hingson si Rivera alaturi de cainii lor, Roselle si Salty

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share