19 septembrie – William Golding

Acum cateva zile am inceput sa recitesc Imparatul Mustelor. Spun recitesc pentru ca este o carte pe care am abandonat-o pe la jumatate in urma cu cativa ani pentru simplul motiv ca am simtit ca nu era ceea ce imi doream sa citesc la momentul respectiv. Despre Imparatul Mustelor o sa va vorbesc mai mult intr-o viitoare recenzie. Astazi insa vreau sa va dau mai multe detalii despre autorul sau, Sir William Golding.

Nascut pe 19 septembrie 1911, William Gerald Golding a fost un copil normal, (sau cel putin a pastrat aparentele unuia, o sa vedeti de ce spun asta mai tarziu) nascut intr-o familie cu o gandire destul de liberala. Mama sa, Mildred era o sufrageta convinsa, care milita pentru emanciparea femeilor iar tatal sau, Alec preda la scoala primara din Marlborough. Ambii erau descrisi ca niste atei socialisti pacifisti, o combinatie neobisnuita pentru vremurile respective. Mai tarziu, Golding isi va exprima regretul ca nu a avut parte de mai multa afectiune din partea lor.

Cariera sa academica a urmat un curs firesc. Dupa ce termina scoala primara, continua studiul Stiintelor Naturii in cadrul Colegiului Brasenose timp de doi ani, transferandu-se in urmatorii doi la sectia de Engleza a aceluiasi colegiu. In aceasta perioada va avea loc scandalul care ii va pata reputatia postum. Isi obtine diploma de licenta in vara anului 1934. In acelasi an publica prima sa lucrare, o carte de poezii.

A predat limba engleza si muzica intre 1938-1940 si filosofie, limba greaca si teatru pana in decembrie 1940 cand isi incepe cariera navala. Participarea in cel de-Al Doilea Razboi Mondial l-a format si a format perceptia sa asupra naturii umane, lucru care a dus mai tarziu la scrierea romanului Imparatul Mustelor. Ziua Z a fost un eveniment care il va bantui, imaginea navelor care “sareau in aer ca o explozie de munitie asemanatoare unui pom de Craciun” l-a marcat pe viata.

Cu doar un an inainte de a pleca pe front se casatoreste cu Ann Brookfield, dupa ce rupe logodna cu Molly Evans. Cei doi au fost casatoriti timp de 54 de ani si au avut doi copii, pe David (1940) si pe Judith (1945).

Intors de pe front in 1945, continua sa predea pana in 1961. In 1951 incepe sa scrie romanul intitulat initial Strainii din Interior, roman ce s-a lovit de refuzul editurilor pana sa ajunga in mana lui Charles Moneith care decide sa il publice cu numele Imparatul Mustelor in septembrie 1954. Continua sa publice romane si nuvele insa nici o alta opera nu se va mai bucura de acelasi succes rasunator.

In 1971 incepe sa tina un jurnal, in care va scrie timp de 20 de ani, ultima insemnare fiind facuta cu o zi inainte de moartea sa. Acest jurnal va ajunge in mainile profesorului de literatura engleza, John Carey care il va transforma in biografia William Golding: Barbatul Care a Scris Imparatul Mustelor.

Scandalul de la Marlborough

Atentie! Urmeaza detalii cu un puternic impact emotional si/sau pe care nu le recomand minorilor!

In jurnalul publicat mai tarziu de Carey, Golding se descrie ca un “monstru in fapta, cuvant si gandire”. Abuzul de alcool, depresia si violenta sexuala sunt elemente din viata lui Golding care au surprins cititorii odata cu aparitia biografiei sale. Cel mai socant amanunt este insa tentativa de viol pe care autorul a comis-o cand avea doar 18 ani. Era prima vacanta petrecuta acasa dupa un an de studiu la Oxford. Dora era o fata de 15 ani careia ii predase lectii de pian in trecut si pe care o definea ca fiind “depravata din fire”. Convins ca aceasta isi dorea sa aiba parte de o experienta sexuala mai dura, Golding incearca acest lucru. Dora reuseste sa ii scape iar Golding ramane singur pe campul unde s-a petrecut totul strigand: “Nu o sa iti fac rau!”. Doi ani mai tarziu, cei doi se intalnesc pe acelasi camp si Golding introduce brutalitatea in actul sexual de aceasta data la indemnul Dorei. Scepticii propun teoria ca Golding a lasat posteritatii aceste detalii pentru a-si consolida munca. Pentru ca pana la urma daca exista un monstru in spatele batranelului castigator al Premiului Nobel pentru Literatura, de ce nu ar exista in oricare dintre noi?

Imparatul Mustelor: succes si dezamagire

“Plictisitor si grosolan. Limbajul este de nivel O” (nivelul O este cel mai mic nivel din trei examinari standardizate britanice la o disciplina de scoala gimnaziala). Asa isi caracteriza Golding romanul la douazeci de ani de la publicare. Cu toate astea ramane cartea de capatai a autorului si motivul pentru care primeste premiul Nobel, premiul Booker si este inaltat la grad de cavaler in 1988.

Sir William Golding decedeaza pe 19 iunie 1993 in urma unui atac de cord. Lasa mostenire pe patul de moarte manuscrisul ultimului sau roman The Double Tongue care este publicat in 1995.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share