27 august – Supercalifragilisticexpialidocious

Supercalifragilisticexpialidocious este cuvantul pe care il spui atunci cand nu ai nimic altceva de spus. Acest cuvant si filmul Mary Poppins sunt legate pe vecie in memoria fanilor Disney. Dar pentru multi, primul contact cu bona magica nu a fost prin intermediul micilor ecrane, ci prin paginile scrise de P.L. Travers.

Prima carte care o infatisa pe femeia aspra dar in aceeasi masura incantatoare, a aparut in 1934, urmata de inca sapte carti: Mary Poppins se Intoarce (1935), Mary Poppins Deschide Usa (1943), Mary Poppins in Parc (1952), Mary Poppins de la A la Z (1962), Mary Poppins in Bucatarie (1975), Mary Poppins pe Aleea Ciresilor (1982) si Mary Poppins si Casa de Alaturi (1988). Autoarea, P.L Travers (nascuta Helen Lyndon Goff) a creat-o pe Mary din necesitate. Lipsa unei copilarii fericite a inspirat-o sa o aduca la viata in povestile pe care le spunea surorilor sale mai mici. Mai mult decat in orice alta carte pentru copii, aventurile lui Mary Poppins sunt o forma de escapism. Bona are insa si o fata mai dura, aproape militareasca. Aici se spune ca Travers a fost inspirata de matusa sa, Helen Morehead.

Diluarea acestei asprimi a fost una dintre nemultumirile pe care autoarea le-a avut fata de personajul adus la viata de Walt Disney. Incapatanarea lui Travers i-a dat batai de cap animatorului pe toata durata productiei filmului. De ce au insistat insa ambii sa isi continue colaborarea? Walt Disney a fost impins de promisiunea facuta fetelor sale ca va transforma cartea lor preferata intr-un film iar P.L. Travers… Ei bine, Travers a avut o motivatie mai putin “nobila”: banii. Dupa ce s-a lasat rugata timp de 20 de ani autoarea a acceptat sa viziteze studiourile din California. Acolo, au mai fost necesare inca doua saptamani de presiuni din partea lui Walt Disney si a echipei lui pana cand Travers a acceptat adaptarea la sfatul avocatului ei. A primit un avans de 100.000 de dolari si i s-a garantat 5% din profit pentru drepturile de autor, lucru care a facut-o milionara. Daca credeti ca aici s-a incheiat tortura pentru echipa de animatori si producatori Disney, ei bine, nu. Travers a stipulat in contract ca trebuie sa aprobe scenariul, facand-o un ghimpe in coasta lor pana la sfarsit. De fapt, aceasta nici macar nu a primit o invitatie pentru premiera filmului care a avut loc pe 27 august 1964. Nu va faceti griji, a aparut oricum, neinvitata.

Premiera Mary Poppins, 27 august 1964

Filmul a fost debutul tinerei Julie Andrews care a primit numai laude pentru interpretarea sa. Mai putin din partea unei singure persoane, puteti ghici care? Travers credea ca Andrews este prea frumoasa si prea delicata pentru a o interpreta pe Mary cea batoasa pe care o crease ea. De asemenea, Bert, interpretat de Dick Van Dyke are parte de mai multa atentie in film decat in carte, unde apare ocazional. Filmul este mai mult decat dorinta lui Walt Disney devenita realitate, Mary Poppins aducandu-i prima nominalizare la Oscar pentru Cel Mai Bun Film.

Fie ca am trait aventurile alaturi de Mary de pe paginile cartilor sau din fata televizoarelor, aceasta a reusit sa ne aduca magie in viata, un lucru pe care atat Travers cat si Disney si l-au dorit. Asta si sa invatam ca uneori trebuie sa spunem supercalifragilisticexpialidocious .

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share