• Acasa
  • Eseu
  • Povestea adevaratei Alice din Tara Minunilor

Povestea adevaratei Alice din Tara Minunilor

La sfarsitul cartii Alice in Tara Oglinzilor, Lewis Caroll a asezat in pagina un acrostih. Prima litera a fiecarui vers se desprinde de restul poeziei si danseaza in pagina pentru a forma numele unei fetite care va ramane in memoria cititorilor pentru totdeauna: Alice Pleasant Liddell. Cine a fost Alice si care a fost relatia sa cu unul dintre cei mai prolifici scriitori ai lumii?

Charles Lutwidge Dodgson s-a nascut intr-o familie de anglicani conservatori in Daresbury. Scolit acasa pana la varsta de 12 ani, lista sa de lecturi pastrata in arhivele familiei ne dazvaluie un copil precoce. Avea o inclinatie naturala spre matematica, devenind profesor al Christ Church College, in Oxford, unde va ramane pana la moartea sa. Tot aici o va cunoaste pe Alice Liddell, fiica decanului Henry Liddell. Alice avea doar 5 ani atunci cand Dodgson devine prieten, fotograf si cel mai important, povestitor, pentru familia Liddell.

christ church hall
Sala din interiorul Christ Church College. Daca vi se pare cunoscuta, asta este pentru ca aici s-au filmat scene din filmele Harry Potter.

Povestea care va deveni Alice in Tara Minunilor s-a nascut in dupa-amiaza de 4 iulie 1862, din incercarea lui Dodgson de a le distra pe Alice si pe surorile ei, Lorina si Edith. Personajul principal ii semana lui Alice, era incapatanata, precoce si curioasa. Nu si fizic. Alice Liddell era departe de ilustratia lui Sir John Tenniel a fetitei blonde cu parul lung. Liddell avea parul negru, drept, aranjat intr-un bob scurt si un breton care ii acopera fruntea.

alice liddell
Alice Liddell la varsta de 7 ani, fotografiata de Lewis Caroll

Trei ani mai tarziu, Alice in Tara Minunilor este publicata iar Charles Dodgson isi incepe cariera de scriitor sub pseudonimul Lewis Caroll. Cartea are un succes enorm si aduce autorului multa atentie nedorita. Aparent prefera sa isi tina identitatea ascunsa, trimitand inapoi toate scrisorile de la fani. In ciuda discomfortului pe care i l-a adus notorietatea, Dodgson publica spre sfarsitul anului 1871 Alice in Tara Oglinzilor. Acest volum ii reflecta starea depresiva cauzata de moartea tatalui sau in 1868. Continua sa predea la Christ Church pana in 1881 si locuieste acolo pana aproape de momentul decesului sau. Ultimul sau roman, Sylvie si Bruno este publicat in doua volume, in 1889 si 1893 dar nu se bucura nici pe departe de succesul incercarilor sale precedente. Moare de pneumonie pe 14 ianuarie 1898, cu putin inainte de a implini 66 de ani.

Relatia lui Charles Dodgson cu micuta Alice, desi privita de multi in prezent ca fiind una bizara, nu era singura de aceasta natura. Prefera compania copiilor, in special al fetitelor si se spune ca avea casa ticsita de jucarii. Pe Alice o fotografia obsesiv, insa nu era singura lui muza. Putini erau insa copiii pe care ii fotografia nud. Inainte de a blama insa acest lucru, trebuie sa il privim prin ochii societatii de atunci. Oricat de tulburatoare ar parea in prezent ideea unui nud care are ca subiect principal un copil, in epoca victoriana era ceva absolut normal. Acestea erau percepute ca o expresie a puritatii si inocentei si apareau chiar si pe cartile postale de Craciun. Biograful Michael Bakewell sugereaza insa ca Dodgson avea preferinte sexuale neconventionale. Morton Cohen, in Lewis Caroll: O Biografie merge atat de departe incat sa speculeze ca motivul rupturii subite dintre scriitor si familia Liddell a fost cererea in casatorie adresata lui Alice cand aceasta avea doar 11 ani.

Dar ce s-a intamplat cu Alice Liddell? Spre deosebire de Dodgson, a reusit sa scape de atentia publicului, desi doua dintre cele mai populare carti ale vremii ii erau dedicate. Si-a continuat studiile la Christ Church sub patronajul criticului de arta John Ruskin. La 19 ani, insotita de surorile ei, Edith si Lorina, pleaca intr-un tur al Europei. Cele trei surori sunt ulterior fotografiate de Julia Margaret Cameron, care creaza astfel ceea ce multi considera cele mai importante opere ale sale. Alice este pentru a doua oara muza.

alice lorina si edith liddell
Alice, Lorina si Edith Liddell fotografiate de Julia Margaret Cameron © Victoria and Albert Museum, London

Pe 15 septembrie 1880 Alice se marita cu Reginald Hargreaves in Westminster Abbey. Cu acesta va avea trei fii: Alan, Leopold si Caryl. Aceasta a negat vehement legatura dintre numele mezinului si pseudonimul lui Dodgson. 48 de ani mai tarziu, Alice este vaduva si a pierdut doi fii in Primul Razboi Mondial. Impovarata de datorii decide sa vanda manuscrisul original oferit de Dodgson unui colectionar american, lucru care a provocat proteste vehemente in Marea Britanie. Viziteaza Statele Unite, in 1932, la varsta de 80 de ani, unde participa la centenarul nasterii lui Lewis Caroll. Moare doar doi ani mai tarziu, pe 16 noiembrie si este inmormantata in orasul in care si-a petrecut mare parte din viata, Lyndhurst. Oglinda lui Alice se afla in acelasi oras, in New Forest Heritage Centre.

Manuscrisul original este daruit Marii Britanii ca multumire pentru “curajul in infruntarea lui Hitler” in 1948. Astfel, Alice se intoarce acasa, aproape de malurile Tamisei, unde si-a inceput aventurile.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share