• Acasa
  • Eseu
  • L. Ron Hubbard si Scientologia – De la SF la cult

L. Ron Hubbard si Scientologia – De la SF la cult

“Sa scrii pentru un penny pe cuvant este ridicol. Daca un om isi doreste cu adevarat sa castige un million de dolari, cel mai bun mod este sa inceapa propria religie.” Asta le spunea L. Ron Hubbard colegilor de breasla scriitori in cadrul unei conventii in 1948. Cum a ajuns Hubbard sa aduca SF-ul de pe hartie in viata reala, devenind personaj principal intr-o lume pe care el a cladit-o? Cum a evoluat Scientologia dintr-o idee a unui scriitor ratat intr-un cult care in prezent aduna zeci de mii de adepti si sute de celebritati?

Harry Ross Hubbard, ca orice militar de cariera, era un om dur, un patriot supus legilor, pe scurt tipologia veteranului de razboi american. Este deci lesne de inteles de ce nu avea o relatie atat de buna cu fiul sau, Lafayette Ronald Hubbard, un baiat precoce dar razgaiat si imprevizibil. L. Ron s-a nascut in anul 1911, in Nebraska, insa si-a petrecut mare parte din copilarie in Montana, unde a primit toata atentia mamei, bunicilor si a matusilor materne. Acestea din urma sunt si cele care i-au recunoscut talentul, amintindu-si ca micul L. Ron obisnuia sa inventeze povesti, spre amuzamentul adultilor din viata lui. Ca multi alti scriitori, caietele sale de scoala erau umplute cu povesti fantasy, eroi si taramuri imaginare.

La treizeci de ani era deja casatorit si avea doi copii. O familie greu de intretinut, in special avand in vedere ca a renuntat la studiile superioare. Nu era un elev stralucit si a picat mai multe materii, printre care si fizica atomica, lucru care nu l-a oprit sa se recomande mai tarziu drept cercetator in fizica nucleara. Observa ca exista o piata pentru aventurile pe care le scria in copilarie. Revista Thrilling Adventures a fost prima care i-a publicat una dintre opere, in 1934. In urmatorii sase ani continua sa isi publice lucrarile in diverse reviste sub diferite pseudonime: René Lafayette, Joe Blitz si Legionnaire 148. Intra in cercul „elitei” SF-ului, fiind inconjurat de autori precum Asimov si Heinlein. Primul lui roman Buckskin Brigades este publicat in 1937. Dianetica a fost baza scientologiei insa si aceasta are un precedent: Excalibur. Excalibur este un manuscris care nu a fost publicat niciodata, scris dupa ce autorul a fost la un pas de moarte. Hubbard era convins ca a scris cartea cartilor, care „va avea un impact mai mare asupra oamenilor decat Biblia”. Desi a contactat multiple edituri, nimeni nu a parut impresionat de cartea care ar fi trebuit sa le schimbe viata. Lucrul acesta l-a afectat profund pe Hubbard care si-a pus cariera de scriitor pe planul doi.

L. Ron Hubbard

Urmeaza o perioada de nereusite in viata lui. A incercat sa calatoreasca impreuna cu sotia lui pana in Alaska, purtand stindardul Clubului Exploratorilor in iulie 1940. Aceast voiaj a durat doar doua zile pana cand velierul sau cedeaza si Hubbard este nevoit sa scrie din nou pentru a strange suficienti bani pentru reparatii. Dupa ce se intoarce din Alaska, se inroleaza in Marina Statelor Unite unde o serie de gafe ii aduce eliberarea din functie si recomandarea de a fi supravegheat. Odata ce Hubbard scade in grad, incepe sa se planga de probleme de sanatate si este trecut in rezerva in 1946. Dupa razboi este, conform spuselor sale, abandonat de familie si prieteni. Aceasta afirmatie confirma tiparul victimizarii lui Hubbard. Lumea este nedreapta cu el, considerandu-l o corvoada. Fiica lui, Kate, infirma lucrul acesta spunand ca relatia cu sotia sa nu mai functiona de ceva timp si aceasta a refuzat sa il urmeze in California. In august 1945 Hubbard se muta in casa lui John Parsons, cercetator al Institutului de Tehnologie din California si celebru ocultist. Aici o cunoaste pe viitoarea sa sotie, Sara Northrup, care la momentul respectiv era iubita lui Parsons. Dar intr-un cult in care riturile sexuale erau la ordinea zilei, mai conteaza cine era intr-o relatie cu cine? Cei trei investesc impreuna intr-o afacere din care Parsons trage batul scurt. Cu mii de dolari in minus si nevoit sa isi vanda vila, Parsons este ruinat si lui L. Ron i se duce vestea de sarlatan.

Daca nu v-ati dat seama pana acum, Hubbard era in permanenta manat de dorinta de a obtine cat mai multi bani. De fapt, in tinerete i-a marturisit unui prieten ca este „posedat de o dorinta de nestapanit pentru putere si bani”. Acesta a fost motivul aparitiei Dianeticii.

Numele de dianetica provine din grecescul „dia” care inseamna „prin” si nous care inseamna „minte”. Si acum sa trecem la partea dificila: ce este dianetica?

Hubbard o numeste „solutia ascunsa a tuturor bolilor psihosomatice”. Din punctul de vedere al dianeticii, individul perfect este supranumit „clear” (transparent) si este complet lipsit de aceste boli psihosomatice si de ceea ce Hubbard numeste „aberatii”. Bineinteles, cum nimeni nu a mai atins pana in acel moment acea stare de transparenta, autorul propunea o forma de terapie, numita audit care pare un amalgam de diverse tipuri de psihanaliza. Acest pacient care se afla intr-o stare de pre-transparenta poate progresa in timp de la starea de Homo Sapiens la cea de Homo Novis prin retrairea amintirilor traumatice, acestea fiind transferate din subconstient in „mintea analitica”.

In mai 1950, un articol despre dianetica a fost publicat in Astounding Science Fiction iar la scurt timp, Dianetica: Stiinta Moderna a Sanatatii Mintale a iesit pe piata, devenind foarte rapid un best seller. Pana la sfarsitul anului au fost vandute peste 150.000 de copii. Dar bineinteles ca vindecarea vine cu un pret. Costul cursului de auditor incepea de la 500 de dolari iar cu doar 25 de dolari pe ora aveai parte de propriul audit in cadrul Institutului Hubbard de Cercetare a Dianeticii. In acelasi an alte 5 institutii asemanatoare au fost create in Chivago, Honolulu, New York, Washington D.C. si Los Angeles. Hubbard afirma ca oricine putea atinge acea stare de „transparenta” (atata timp cat avea suficienti bani in cont bineinteles).

Interesul initial incepe sa paleasca insa destul de repede. Hubbard ajunge din nou la sapa de lemn si este dat in judecata de Asociatia Medicala din New Jersey pentru predarea medicinei fara licenta. Salvarea vine sub forma unui milionar din Wichita pe nume Don Purcell. Acesta devine finantatorul unui nou institut si detinatorul drepturilor de autor asupra Dianeticii. Prietenia lor a fost de scurta durata datorita capacitatii lui Hubbard de a cheltui bani mai repede decat ii putea produce.

Astfel ia nastere Scientologia (sau studiul cunoasterii). Scientologia era o Dianetica dar, bineinteles, mai buna, care te putea duce la un nivel si mai ridicat al cunoasterii. Spre deosebire de cealalta ideologie care se ocupa de trup, Scientologia se ocupa de suflet, care este redenumit „thetan”. Aceasta este una dintre marile contradictii ale lui Hubbard care nu face altceva decat sa dea o alta fata, ce-i drept mai stralucitoare Dieneticii si sa ii puna alt nume. Aceasta lume a Scientologiei are un backstory si mai spectaculos.

In viziunea lui Hubbard thetanii au creat universul insa odata cu trecerea timpului acestia au degenerat la stadiul de fiinta inferioara: omul. Omul nu este constient de natura sa nemuritoare. Si cum ati ghicit, pentru a ajunge la aceasta realizare, trebuie ajutat prin audituri care ii vor aduce inapoi abilitati din „starea sa nativa” precum telepatie si perceptie extrasenzoriala. Acest thetan reabilitat este numit „operating thetan” (thetan operational) sau OP. De data asta auditul se face cu ajutorul unui aparat numit E-meter (electropsihometru) care masoara nivelul de „inacarcatura emotionala” a pacientului. Pe langa faptul ca acest E-meter confirma prezenta vietilor anterioare, Hubbard promitea si imortalitatea.

Desi le spunea adeptilor sai ca nu obtinea profit din Scientologie, in conturile lui Hubbard intrau milioane de dolari pe saptamana. Scientologia s-a dovedit a fi mult mai profitabila decat Dianetica. In 1954 ia nastere prima biserica scientologica, care va fi urmata de multe altele. Pentru aceste biserici va avea nevoie de pastori. Si ghiciti ce? A creat un curs pentru a initia acesti pastori, curs care bineinteles ca nu era gratuit. Pana in 1957, mai mult de o suta de organizatii scientologice existau in Statele Unite.

biserica scientologica los angeles
Biserica Scientologica din Los Angeles

Hubbard petrecea tot mai mult timp in Europa. In 1959 cumpara o vila somptuoasa in Anglia, care devine noul sediu international al Scientologiei.

In 1961 pune pe hartie ideea unei agentii de informatii private care mai tarziu se va numi Biroul Protectorului Scientologiei.

In 1962 ii trimite o scrisoare presedintelui Kennedy in care ofera servicii de audit astronautilor care participau in programul spatial. A fost extrem de dezamagit cand nu a primit un raspuns inapoi.

Incep sa apara problemele legale pentru Hubbard dar acesta reuseste prin diverse tertipuri sa le evite. In 1966 Hubbard demisioneaza din pozitia de Director Executiv al Scientologiei. Asta bineinteles doar oficial, continua sa conduca din spatele cortinei iar conturile sale continua sa fie umplute cu banii organizatiei.

Pentru a scapa de birocratie si de posibile investigatii ale organizatiilor de stat, isi muta institutia acolo unde nu poate fi atins din punct de vedere legal: pe mare. Asa ia nastere „Sea Organization” sau „Sea Org”. Membrii echipajului erau adepti ai Scientologiei, in mare parte copii.

Este perioada in care Hubbard incepe sa devina cunoscut pentru pedepsele grele pe care le dadea celor care indrazneau sa ii iasa din cuvant. Sub pretextul apararii Scientologiei, care incepea sa aiba probleme la nivel mondial, creaza Rehabilitation Project Force „RPF” (Fortele Proiectului de Reabilitare). RPF este un sistem penitenciar care are conditii severe, temuta de orice membru al Scientologiei.

Traieste inconjurat doar de cei in care are incredere, in general copii, membrii Sea Org. Sufera un atac de cord si mai tarziu un atac cerebral. Supravietuieste in ambele dati. Isi vede nevasta pentru ultima oara in 1979 si se retrage in Creston, California, alaturi de trei dintre cei mai loiali supusi.

David Miscavige

In 1976, fiul cel mare al lui Hubbard, Quentin, se sinucide. Fiica sa cea mai mare a defectat din cult. Ceilalti doi copii ai sai sunt in continuare membrii ai Scientologiei.

Pe 24 ianuarie 1986, L. Ron Hubbard moare in izolare in Creston California.

Astazi, Scientologia este mult mai infloritoare decat pana si Hubbard si-ar fi putut imagina. Cu David Miscavige la carma, aceasta religie a reusit sa adune adepti celebrii precum: Tom Cruise, John Travolta, Nicole Kidman si Elisabeth Moss (apartenenta acesteia mi s-a parut extrem de ironica avand in vedere rolul din Povestea Slujitoarei). Una dintre celebritatile care a defectat este Leah Remini. Aceasta lupta in prezent pentru a oferi o voce victimelor scientologiei. Pentru ca sa parasesti un cult nu este atat de usor. Recomand Leah Remini: Scientology and the Aftermath pentru a asculta marturiile celor care au trecut prin acest calvar.

O minte stralucita poate fi una periculoasa. Mai ales in combinatie cu setea de putere si bani. L. Ron Hubbard este un bun exemplu pentru asta. Un scriitor cu o imaginatie extraordinara care ar fi putut avea o cariera literara stralucita daca nu ar fi fost patata de suferinta si inselaciune. Cred ca in viata tuturor apare un moment in care sunt puse in balanta demnitatea si banii. Stim ce drum a ales Hubbard.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share