6 femei puternice in literatura

Sa gasesti modele feminine in lumea literaturii nu este tocmai usor. Obiect al pasiunii, ispita, motiv al decaderii, coasta rupta dintr-un intreg dar de foarte putine ori subiect de interes. Cu toate astea, de-a lungul timpului operele literare au facut sa rasune si vocile feminine care, de cele mai multe ori au facut ce au stiut cel mai bine: au sfidat.

Lizzie Bennet, Mandrie si Prejudecata

Lizzie isi poate gasi usor un pretendent, este frumoasa, luminoasa si fermecatoare. Are insa un mare defect intr-o lume dominata de barbati: spune tot timpul ce gandeste. Fiinta rationala, Elizabeth se afla, din punctul meu de vedere la granita dintre reprezentanta a feminismului si eroina de basm. Jane Austen scria despre ea intr-o scrisoare: “o consider cea mai incantatoare creatura aparuta in tipar si nu stiu cum ii voi putea tolera pe cei care nu o plac deloc”.

Hellen Keller, Povestea Vietii Mele

Nimeni in istoria literara nu a facut fata unei sorti la fel de potrivnice precum Hellen Keller. Aceasta este prima persoana cu dublu handicap (surda si oarba) care a obtinut o diploma de licenta in Statele Unite ale Americii. Dar nu s-a oprit aici. Sufrageta, activista, socialista radicala, autoare si cel mai important, personaj in propria sa poveste. Autobiografia Povestea Vietii Mele este marturia unui suflet care nu poate fi invins, care, lansat in cel mai adanc intuneric, reuseste sa gaseasca drumul spre lumina.

Lady Macbeth, Macbeth

Desi apare mai mult in primele acte ale piesei, Lady Macbeth este o forta uriasa, cu un impact notabil. Scena in care aceasta se afla intr-o stare de somnambulism, este emblematica pentru opera lui Shakespeare. Opusul figurii materne clasice, tulburata de fantezii de infanticid, blestemul lui Lady Macbeth este ca nu s-a nascut barbat. Puterea pe care si-o doreste este conditionata de statutul sau de mama. O reprezentare ideala si pentru femeia moderna, a carei incercare de a jongla fara cusur cariera si viata personala este o lupta continua.

Jane Marple, Seria Miss Marple

Atunci cand Michael Morton a pus in scena Asasinarea lui Roger Ackroyd, acesta a inlocuit personajul lui Caroline cu o femeie mai tanara. Lucrul acesta a intristat-o pe Agatha Christie care, a creat-o ca riposta pe Miss Marple. Jane Marple nu este o fetiscana naiva. Este o femeie cu foarte multa experienta, capabila sa se integreze in oricare cerc social. Nu este neaparat o femeie placuta, dar nici nu isi doreste asta. Nu a fost niciodata casatorita si nu are nici copii, singurul urmas fiind nepotul Raymond care o subestimeaza in permanenta.

Katniss Everdeen, Jocurile Foamei

Puternica eroina a Districtului 12 este unul dintre personajele moderne cele mai cunoscute. Seria de filme bazata pe trilogia Jocurile Foamei a facut-o si mai populara. Inteligenta, descurcareata si extrem de loiala, Katniss este un exemplu de urmat. Infricosata, isi infrunta fricile de dragul familiei, a prietenilor si mai tarziu, pentru bunastarea intregii natiuni. Nu numai ca infrunta puterea Capitoliului, o si foloseste impotriva sistemului tiranic pentru a-l pune la pamant.

Hermione Granger, Harry Potter

De cand am pus mana pe prima carte din seria Harry Potter, am fost ferm convinsa ca trebuia sa se numeasca Hermione Granger si Piatra Filosofala. Este inteligenta si indemanatica, dar cel mai important, este ambitioasa si hotarata. Desi lumea magiei avea multe secrete pentru Hermione, care provenea dintr-o familie de Incuiati, cumva, ea era intotdeauna pregatita pentru orice situatie. Nu a lasat trecutul ei sa o defineasca si a demonstrat ca un Sange-Mal poate salva o lume intreaga.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share