Juanita Clivette si povestea reincarnarii lui Sappho

ziar juanita clivette
Sausalito News, 10 decembrie 1921

Anii 20 in Statele Unite ale Americii marcau inceputul prohibitiei si a ceea ce ulterior se va transforma intr-o recesiune economica mondiala. In ziare, printre articolele despre cum sa economisesti bani pe benzina sau cat de lungi trebuie sa fie fustele conform modei pariziene, isi face aparitia portretul unei fetite cu o poveste… greu de crezut. Juanita Clivette era chiar Sappho reincarnata. Sau cel putin asta era afirmatia facuta de parintii ei, Merton si Catherine Clivette. Tineti minte aceste nume, vor deveni foarte importante in povestea noastra. Aceasta poveste incepe deci, conform Juanitei in Grecia Antica.

Poeta Sappho (sau Psappha) a trait spre sfarsitul secolului al VII-lea i.Hr pe insula Lesbos. Numita “a zecea muza”, este o figura istorica invaluita in mister. Stim ca aceasta a parasit insula Lesbos intr-un exil scurt petrecut la Siracuza. Se marita, conform lui Ovidiu cu Kerkylas si impreuna cu acesta are o fiica, Kleïs. Un simbol al feminismului timpuriu, Sappho conduce o grupare care se ocupa cu educarea tinerelor nobile. Cea mai buna reprezentare a conceptiilor poetei este opera intitulata Unei Femei Needucate.

Când vei fi murit, vei zace pe veci,
fără ca cineva să-şi aducă aminte de tine;
tu n-ai avut niciodată parte de trandafirii Pieirii;
fără renume aici, tot aşa vei rămâne şi în Hades,
rătăcind încolo şi încoace printre morţii necunoscuţi.

Din pacate putine din scrierile sale au ramas intacte, insa acestea sunt suficiente pentru a-i intelege impactul asupra liricii grecesti. Cauza mortii lui Sappho este necunoscuta, motiv pentru care a fost brodata cu legende si fir de tragedie greaca. Coplesita de dragostea pe care i-o purta luntrasului Phaon, Sappho se sinucide, aruncandu-se de pe stanca Leucade.

poeziile Juanitei
Poeziile Juanitei Clivette

Cum a ajuns insa Sappho, secole mai tarziu, de pe insulele insorite ale Greciei, in cartierul Greenwich Village din New York? Inca de la varsta de sase ani, Juanita Clivette ii spunea mamei sale ca i-a dat numele gresit, ca s-a gasit pe sine insasi si ca este spiritul etern al poetei Sappho. De ce publicau ziarele o asemenea stire? Cu siguranta clinicile de psihiatrie erau pline de Napoleoni si de Romanovi gata sa isi faca publica povestea. De ce Juanita?

Aparent fetita povestea in detalii – imposibil de stiut pentru un copil – viata in Grecia antica si scria poezii extrem de asemanatoare cu cele ale poetei. Juanita a uimit savantii cu precocitatea sa literara insa nu a putut pacali si psihologii. Acestia si-au dat seama de capacitatea fetei de a memora informatii si au negat clar posibilitatea transmigratiei sufletului, neexcluzand insa posibilitatea unei tulburari disociative.

Diagnosticul nu a oprit-o pe Juanita sa isi creeze o imagine de pe urma careia sa capitalizeze ca Sappho din Greenwich Village. Organiza cenacluri de poezie in casa sa din Sheridan Square si facea parte din multiple cercuri literare. Toate astea in ciuda scepticilor precum Jesse Henderson, care la vremea respectiva scria pentru Cincinnati Tribune, considerand toata tevatura o tentativa “nevinovata si amuzanta” de a face bani.

Iar afirmatia lui Henderson se va dovedi adevarata. Ii mai tineti minte pe parintii Juanitei, Merton si Catherine? Ei bine, Merton avea multe meserii, insa cele mai relevante aici sunt cele de magician, artist vodevil, scamator si presupus medium. Impreuna cu sotia sa calatorea in Statele Unite oferind spectacole de “psiho-astralism” sub pseudonimele Barbatul in Negru si Profeta Voalata. Detinea de asemenea si un magazin de antichitati carora le asocia povesti grandioase pentru a le vinde mai repede. Inselatoria era astfel o trasatura de familie.

Merton decedeaza in 1931 iar Catherine isi continua cariera in cadrul Societatii de Istorie a Greenwich Village. Numele Juanitei apare mai tarziu legat de tabloidele vremurilor, pentru care scrie cateva articole. Aceasta s-a casatorit cu un barbat pe nume George Aikens (aparent tragedia vietii amoroase nu a urmarit-o pe Sappho si in aceasta viata), si impreuna au avut un baiat pe nume Ted. Juanita moare in 1980, uitata de ziarele a caror prima pagina a tinut in trecut.

De atunci, nimeni nu a mai pretins (cel putin nu in mod public) vreo legatura astrala cu Sappho. Daca insa aceasta isi va face din nou aparitia, sa speram ca va avea parte de o cariera mai prospera decat cea a Juanitei.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share