De Ziua Internationala a Cainilor sarbatorim cu o lista a personajelor canine

Desi de-a lungul timpului pisicile au fost venerate de anumite popoare, exista un singur animal care a capatat titulatura de “cel mai bun prieten al omului”: cainele. Cele mai vechi ramasite ale unui caine domestic au fost gasite in Germania si dateaza de 14.223 de ani. Studii genetice sugereaza ca domesticirea cainilor a inceput acum peste 25.000 de ani, facandu-i prima specie imblanzita de om. Exista 450 de rase recunoscute la nivel global. Fie ca au fost facuti pentru paza, vanat, detectarea anumitor mirosuri sau substante, un lucru este cert, cainii sunt in primul rand companioni. Ziua Internationala a Cainilor a fost fondata in 2004 de dresoarea si autoarea Collen Paige. Data de 26 august coincide cu ziua in care familia lui Paige a devenit mai bogata cu un membru: cainele Sheltie care a fost adoptat la 10 ani. In spiritul aprecierii celor mai loiale animalute, haideti sa vedem cum sunt acestea reprezentate, cu o lista a celor mai iubiti caini din literatura. De asemenea, mai jos aveti linkurile unor organizatii care fac lucruri frumoase pentru necuvantatoare.

Toto

Acesta ii tine companie lui Dorothy in calatoria sa prin taramul lui Oz. Filmul dupa cartea pentru copii scrisa de L. Frank Baum a fost produs in 1939. Terry, o femela din rasa Cairn Terrier a interpretat rolul lui Toto. Nu era primul rol interpretat de Terry dar cu siguranta a fost cel mai important. In carte, Toto este descris ca fiind “un câine mic și negru, cu păr lung și mătăsos și ochi mici și negri, care sclipeau vesel de ambele părți ale nasului său amuzant, ciudat”.

Nana

Nana este cainele din casa familiei Darling in Peter Pan. Aceasta avea rolul de bona a celor trei copii: Wendy, John si Michael. Ca inspiratie pentru Nana, autorul J.M. Barrie s-a folosit de propriul caine, un Newfoundland pe nume Luath.

Colt Alb

Ok, Colt Alb este doar pe sfert caine dar povestea lui Jack London nu face decat sa sublinieze importanta legaturii om-animal. Colt Alb parcurge mai multe etape pana cand descopera iubirea unui om bland care reuseste sa il domesticeasca. Romanul este o alegorie bazata pe viata tumultuoasa a autorului.

Marley

Nimeni nu a descris mai bine experienta de a detine un caine ca John Grogan in Eu si Marley. Autorul nu s-a ferit sa prezinte frustrarile si perioadele tulburi care vin la pachet cu aceasta experienta. Un exemplu de dragoste neconditionata si importanta pe care un caine o poate da vietii tale. Marley este un Labrador Retriever cu ochi “mari, stupizi, jucăuși, care păreau să iubească viața cu o pasiune care nu se vede des în această lume”.

Fang

Speriat chiar si de propria umbra, Fang este cainele lui Hagrid in seria Harry Potter. Cu toate astea isi insoteste stapanul peste tot, pana si in cele mai periculoase circumstante. J.K Rowling nu a specificat ce s-a intamplat cu Fang dupa Batalia de la Hogwarts dar avand in vedere ca nu este enumerat printre victime, nu putem decat sa credem ca a supravietuit.

Sharik

Povestea lui Sharik nu este la fel de fericita precum a celorlalti caini din lista. Mihail Bulgakov se foloseste de perspectiva cainelui maidanez pentru a scrie o satira a curentului bolsevic: Inima de Caine. Scrisa in 1925, nuvela a fost interzisa in ceea ce atunci era Uniunea Sovietica. A fost insa publicata 1987, devenind un succes instant.

Argos

Cainele loial al lui Odiseu (sau Ulise) este probabil primul companion canin mentionat intr-o opera literara. Dupa o absenta de douazeci de ani, Odiseu revine in Itaca si este recunoscut doar de credinciosul Argos. La vederea stapanului sau, Argos trece aproape imediat in nefiinta, fericit ca a putut sa isi vada stapanul pentru ultima oara.

Care este cainele vostru preferat din istoria literaturii? Adaugati si alte nume in comentarii, abia astept sa le citesc. Si nu uitati, daca vreti sa ajutati cu o donatie, prin voluntariat sau chiar si cu o postare, vizitati https://kolakariola.ro/ sau https://carefordogsromania.org .

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share