Am incercat aplicatia Echo. Ar trebui sa o faci si tu?

Ieri, Nemira anunta prima selectie de audiobooks in limba romana disponibile pe platforma digitala Echo. Printre titlurile adaugate de editura se numara Biblioteca de la Miezul Noptii, Urzeala Tronurilor, Dune, Shining, Misery, Jocul lui Ender sau Picnic la Marginea Drumului. Au colaborat cu actori precum Andi Vasluianu, Mihai Baranga, Andrei Hutuleac , Corina Moise si George Gadei pentru a oferi ascultatorilor ceea reprezentantii Nemira numesc “o experienta 360 a placerii lecturii”.

Este dificil de stabilit care este piata ascultatorilor de audiobooks din Romania. Nu exista statistici (cel putin publice) pentru asta insa ne putem uita la cele din Statele Unite pentru a ne da seama care sunt trendurile. Aparent media ascultatorilor a crescut de la 6.8 in 2019 la 8.1 in 2020, generand 1.2 miliarde de dolari. De fapt, a fost primul an in care vanzarile de audiobooks au eclipsat vanzarile de ebooks.

Cu siguranta cerintele romanilor nu difera cu mult iar o platforma precum Echo este binevenita. Care sunt preturile, cat este de user-friendly si cum se compara cu alte aplicatii din aceeasi categorie? Am incercat Echo pentru a raspunde acestor intrebari si pentru a afla care sunt plusurile si minusurile acestui nou proiect.

Costurile, procesul de sign up si experienta utilizatorului

Exista trei tipuri de abonament: Basic, Standard si Premium. Toate trei au incluse un trial gratuit de 30 de zile cu trei credite. Abonamentul Basic costa 8,49€/luna si are incluse doua credite, cel Standard costa 12,49€/luna si are incluse trei credite iar Premium ajunge la 19,99€/luna cu 5 credite. Astfel, costul per credit pentru fiecare abonament este:

  • Basic – 4,24€
  • Standard – 4,16€
  • Premium – 3,99€.
platforma echo tarife anuale
Aveti aici si costurile abonamentelor anuale care va ajuta sa economisiti si mai mult per credit

Comparativ, Audible ofera un credit pe luna la abonamentul Premium Plus pentru 14,49$/luna. Pretul este clar un avantaj pentru Echo dar o sa vedeti cum acest avantaj incepe sa paleasca atunci cand vine vorba de content.

Procesul de sign-up este unul foarte simplu iar interfata este user-friendly si deloc incarcata. Din pacate numele ales nu este unul tocmai pe placul motoarelor de cautare. Daca incerci sa cauti Echo in Play Store, te vei lovi de alte zeci de aplicatii cu acelasi nume. Asa ca trebuie fie sa cauti Echo Romania ori sa te duci direct la link-ul de pe site-ul lor https://echo.ro/.

Si ca tot veni vorba de site, trebuie sa stiti ca aici puteti doar sa explorati titlurile disponibile, nu si sa ascultati fisierele audio. Lucrul acesta il puteti face exclusiv de pe aplicatia disponibila deocamdata doar pentru Android.

Continut

Catalogul este pentru moment unul destul de limitat insa trebuie sa luam in considerare faptul ca Echo este inca un proiect la inceput de drum. Spre deosebire de Audible, unde pretul oricarei carti din colectia Premium este de un credit, pretul cartilor audio variaza pe platforma romaneasca de la 1 la 3 credite. Asa ca pentru un titlu precum Dune care se deblocheaza cu trei credite, un abonament Basic nu este suficient. Un alt plus pe care Audible il are este continutul nelimitat inclus in abonament. Ai acces la o selectie de podcasturi si carti audio fara a-ti cheltui creditele. Iar aici cred ca este principala mea nemultumire legata de Echo. Acestia au un parteneriat cu reteaua de librarii Carturesti, al caror podcast Fata/Verso ar putea fi adaugat ca parte din abonament. Books are Magic powered by Nemira ar putea de asemenea suplini pentru moment lipsa de continut. De asemenea, odata ce ti-ai cheltuit creditele, trebuie sa astepti pana luna viitoare cand primesti altele. Cred ca posibilitatea de a cumpara credite suplimentare ar fi atat in beneficiul cititorului cat si al editurilor.

Am ales sa ascult Cercul Mincinosilor de Jean Claude Carriere pentru a-mi aminti de nastrusnicul Nastratin Hogea si Misery de Stephen King pentru ca… ei bine, pentru ca Stephen King. Atat Stefan Forir cat si Valentin Uritescu reusesc sa aduca titlurile la viata cu naratiunea lor. Calitatea audio nu m-a dezamagit deloc, nici in casti nici pe difuzorul telefonului.

Stiu ca pare ca am criticat destul de mult aplicatia insa este un demers care are foarte mult potential, pe care il sustin si pe care il recomand oricarui consumator de literatura. Acum va rog sa ma scuzati, Stefan Forir imi citeste din Misery iar eu nu pot sa pierd nicio secunda.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share