In anul 1876, la varsta de 39 de ani, lucratorul vamal Alois Schicklgruber decide in sfarsit sa ia numele tatalui sau vitreg, Johann Georg Hiedler. Istoricii nu cunosc nici acum motivul pentru care acesta a devenit Alois Hitler si nu Hiedler, cert este ca asa s-a nascut un nume care va face istorie.
Alois a avut o viata personala tumultoasa, fiind tatal a paisprezece copii facuti cu patru femei diferite. Cea din urma sotie, Klara, era fiica nepoatei lui Johann Georg Hiedler, facandu-i pe ea si pe Alois veri din punct de vedere legal. A fost nevoie de permisiunea Vaticanului ca acestia sa se casatoreasca, nu fara a ridica sprancene in comunitatea lor. Acesta nu va fi insa singurul si nici cel mai important moment in care numele Hitler va provoca indignare.
Dupa ce a pierdut trei copii in fata difteriei, Klara da nastere in 1889 unui baiat care va supravietui. Bolnavicios dar neastamparat (dupa propriile sale marturisiri), Adolf a fost crescut in mare parte de mama sa, lucru care devine evident in primul capitol din Mein Kampf, unde declara: „Mi-am respectat tatal dar mi-am iubit mama”.
Gandita initial ca o Biblie a national-socialismului german, Mein Kampf devine un bestseller dupa ce Hitler ajunge la putere. Publicata in data de 18 iulie 1925, este vanduta in 228.000 de exemplare intre 1925 si 1932, numarul acesta crescand pana la 1.000.000 in 1933. Pana la sfarsitul razboiului, 10.000.000 de exemplare au fost distribuite numai in Germania. Desi este insumarea elucubratiilor unui individ total lipsit de talent scriitoricesc (pana si Mussolini o numeste „o lucrare plictisitoare pe care nu am putut-o citi vreodata”), Mein Kampf poarta intre filele sale o puternica incarcatura istorica. Iar pentru a o intelege mai bine, trebuie sa ii intelegem contextul.
Era perioada celei mai mari umilinte ale Germaniei. La inceputul anului 1923, era invadata de Franta, in urma unei lovituri care sfida legile international si care aducea pe atunci multe critici, in special din partea politicienilor britanici. Germania nu se putea apara, fiind dezarmata de conditiile Tratatului de la Versailles. In acelasi timp, francezii duceau o campanie puternica pentru secesiunea Bavariei si stabilirea unei monarhii catolice sub vasalitatea Frantei. Pasul urmator, se credea, era unirea cu Austria Germana sub un rege Habsburg. Pana in toamna anului 1923, visul de dezmembrare a Germaniei era aproape sa devina realitate, prim-ministrul Bavariei decide sa proclame o Bavarie independenta de Republica Germana. Pentru asta, Dr von Kahr convoca o intalnire pe data de 8 noiembrie. Inainte ca acesta sa isi citeasca discursul, Hitler, urmat de comandantul Ludendorff, intra in hala pentru a-l intrerupe. In ziua urmatoare, batalioane naziste organizeaza demonstratii in masa pentru uniunea nationala, in frunte cu Hitler si Ludendorff. Ajunsi in centrul orasului, armata deschide focul asupra lor, omorand optsprezece persoane si ranind multe altele. Hitler a fost arestat si judecat pe 26 februarie 1924, la Munchen. A fost condamnat la inchisoare timp de cinci ani. Ramane la Landsberg am Lech pana pe 20 decembrie 1924, cand este eliberat. In total a petrecut noua luni in inchisoare, noua luni pe care le dedica concepand Mein Kampf. Dicteaza mare parte din primul volum soferului sau, Emil Maurice si lui Rudolf Hess.
Hitler se distanteaza de Mein Kampf dupa ce devine cancelar al Germaniei, in 1933, numind-o o colectie de „fantezii de dupa gratii”. Dupa moartea acestuia, drepturile de publicare revin guvernului Bavarez, care interzice complet distribuirea cartii. Dupa expirarea acestor drepturi de publicare, Mein Kampf a fost tiparita din nou in 2016, in ciuda protestelor din partea unor membrii ai comunitatii evreiesti. In prezent ramane o opera literara extrem de controversata, o bucata de istorie ce trebuie insa studiata pentru a nu se repeta.