24 iulie – Alexandre Dumas

Doi tineri au avut o cearta atat de aprinsa incat un duel a devenit inevitabil. Cum ambii erau pistolari iscusiti, au decis sa traga la sorti iar pierzatorul sa se impuste singur. Pierzatorul se retrage intr-o alta camera. Un suspans greu pluteste peste toti cei care asteptau sunetul care va anunta sfarsitul carierei lui Dumas. Odata cu sunetul armei descarcate, toata lumea navaleste in camera dar il gasesc pe Alexandre Dumas in viata. Senin, le spune: “Domnilor, un lucru absolut regretabil s-a intamplat, am ratat”.

Exista multe astfel de anecdote care il au ca personaj central pe Alexandre Dumas, tatal dar nici una mai reprezentativa pentru spiritul sau. Nascut Dumas Davy de la Pailleterie pe 24 iulie 1802, are un arbore genealogic foarte interesant. Tatal sau s-a nascut in colonia franceza Saint-Domingue, fiul marchizului Alexandre Antoine Davy si al lui Marie-Cessette Dumas, o sclava de culoare din Caraibe. Marie-Cessette a fost cumparata de bunicul lui Alexandre Dumas pentru „o suma exorbitanta” si mai tarziu vanduta impreuna cu doua fiice unui baron din Nantes. Nu se stie ce s-a intamplat mai tarziu cu femeia care a dat pornit dinastia barbatilor care se vor impune in literatura franceza. Alexandre Antoine Davy vine impreuna cu fiul sau in Franta, unde il elibereaza din sclavie la varsta de 14 ani. Acesta ajunge sa preia numele de familie al mamei, Dumas, in 1786 dupa o cearta cu tatal sau. Se casatoreste cu Marie- Louise Elisabeth Labouret, fiica unui hangiu si impreuna au doua fiice si un fiu, pe Alexandre Dumas. Acesta nu isi va ascunde niciodata radacinile, dimpotriva.

Dupa moartea tatalui sau, Alexandre Dumas se vede nevoit sa isi paraseasca orasul natal, Villers-Cotterets si sa porneasca spre Paris, unde va incerca sa isi construiasca o cariera ca avocat. In acelasi timp incepe sa scrie piese de teatru si articole pentru ziare. Desi privite prin ochiul critic al zilelor noastre, piesele de teatru scrise in acea perioada, Henri III et sa cour, Christine, Napoleon Bonaparte si Antony, sunt destul de crude, atunci au fost primite cu ovatii. Ulterior si-a mutat atentia de la piese de teatru la romane istorice. Cea mai cunoscuta opera a sa este Cei Trei Muschetari, publicata in 1844. Acuratetea istorica nu este cea mai importanta pentru Dumas. Prefera sa construiasca o poveste colorata, avand personaje rudimentare la baza. Nu putem spune acelasi lucru si despre Contele de Monte Cristo, unde personajul central este mult mai atent creionat.

Conform studiilor, Dumas a publicat 100.000 de pagini de-a lungul vietii. Un manuscript al unui roman neterminat, Le Chevalier de Sainte-Hermine a fost descoperit in Biblioteca Nationala din Paris la sfarsitul anilor 1980 si a fost publicat in 2005.

Dumas era faimos pentru placerile sale. Ii placea sa manance, ii placeau petrecerile si mai presus de orice ii placeau femeile. Desi s-a casatorit cu actrita Ida Ferrier in 1840, a avut patru copii cu patru femei diferite. Unul dintre acei copii il va urma in cariera sa artistica, devenind Alexandre Dumas, fils.

Pe 5 decembrie 1870, Dumas moare la varsta de 68 de ani, de cauze naturale si este inmormantat in orasul sau natal.

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share