16 august – Charles Bukowski

Nihilist convins, Charles Bukowski a fost un adevarat deget mijlociu umblator. Inconfortabil de direct si extrem de provocator, Bukowski nu a tinut nimic pentru el. Orice detaliu, oricat de intim, si-a facut loc in opera sa, influentata de mediul social si cultural din orasul Los Angeles, unde a crescut.

Nascut Heinrich Karl Bukowski pe 16 august 1920 in Andernach Germania, scriitorul traieste experienta imigrantului american. Este un tanar timid si retras. Ceilalti copii il batjocoresc din diferite motive, accentul sau, hainele ponosite pe care le poarta si mai tarziu, pentru acneea grava de care sufera. Tatal lui este este abuziv, atat fizic cat si emotional. Insa toate astea, recunoaste Bukowski, l-au ajutat sa descopere furia care ii va alimenta creatiile. Aceasta furie nu le era straina nici apropriatilor sai, Bukowski aparent mostenind comportamentul nepotrivit al tatalui sau, dupa cum se poate vedea in aceasta filmare in care isi loveste viitoarea sotie, Linda Lee.

Publica doua nuvele pana la 26 de ani dar este descumpanit de lumea literara si renunta la scris timp de 10 ani. Despre acesti ani pe care ii numeste “10 ani de betie”, va scrie mai tarziu sub pseudonimul Henry Chinaski. In 1955 a fost tratat pentru un ulcer posibil fatal. In acelasi an s-a casatorit cu Barbara Frye dar atat casatoria cat si sobrietatea lui s-au incheiat dupa doi ani. Tot atunci a inceput sa scrie din nou. Revista literara Nomad ii publica doua poezii in numarul de debut din 1959. Un an mai tarziu, tot acolo va fi publicat si eseul Manifesto: A Call for Our Own Critics.

Dupa alte cateva opere publicate, Bukowski demisioneaza din postul de la oficiul postal si accepta o oferta de la editura Black Sparrow Press. Avea 49 de ani atunci. Black Sparrow Press a fost caminul operelor importante ale lui Bukowski. Acestea i-au dat prilejul sa revina in tara natala in 1978, unde si-a citit poeziile in fata publicului din Hamburg. In 1980, Bukowski a colaborat cu desenatorul Robert Crumb pentru o serie de benzi desenate. Tot acesta va crea ilustratii pentru o parte din operele lui Bukowski.

Autorul reuseste sa finalizeze ultimul sau roman, Pulp inainte sa moara, bolnav de leucemie, pe 9 martie 1994. Slujba de inmormantare a fost oficializata de calugari budisti, asa cum era de asteptat pentru un agnostic. Pe piatra sa funerara este inscriptionat sfatul pe care il dadea tuturor scriitorilor aspiranti: “Don’t try!” (“Nu incerca!”).

Personaj controversat, uneori excentric (un bun exemplu este ura lui pentru Mickey Mouse), Bukowski a fost acuzat de sexism si de faptul ca si-a aratat admiratia pentru lideri controverati ca Hitler si Roosevelt.

Astazi are o masa de admiratori devotati care se lupta sa ii tina operele acolo unde cred ei ca le este locul, underground. Mare parte din ei, la fel ca Bukowski, paria si oropsiti, nu pot accepta ca autorul lor preferat, pe care il considera atat de nisat, a ajuns in timp un bestseller international.

Daca vreti sa cititi Bukowski si nu stiti de unde sa incepeti, aveti mai jos un top 10 al cartilor sale conform Goodreads. Si nu uitati, nu incercati!

  • Ham on Rye
  • Post Office
  • Women
  • Factotum
  • Hollywood
  • Pulp
  • You Get So Alone At Times That it Just Makes Sense
  • Tales of Ordinary Madness
  • Love Is a Dog From Hell
  • The Plesures of the Damned

Citeste mai mult

Cititoarea's bookshelf: currently-reading

Dracula
tagged: currently-reading

goodreads.com

2021 Reading Challenge

2021 Reading Challenge
Cititoarea has read 1 book toward their goal of 52 books.
hide

Aboneaza-te la newsletter!

"*" indicates required fields

Total
0
Share