Ce poate fi mai reprezentativ pentru o perioada decat literatura sa? Cum altfel pot fi definiti cei care au trait acea perioada decat prin muzica pe care au ascultat-o, arta pe care au consumat-o si in special cartile pe care le-au citit? Fie ca vrei sa afli care este cartea reprezentativa pentru anul in care te-ai nascut sau pur si simplu care erau gusturile cititorilor din 1967, am pregatit aceasta lista a cartilor marcante ale ultimilor 70 de ani. As vrea sa adaug ca aceasta lista nu este lipsita in totalitate de subiectivitate. Cartile nu sunt neaparat cele mai populare ( de exemplu in 2011, cea mai populara carte a fost 50 de umbre ale lui Grey, pe care am omis-o absolut intentionat), sunt ceea ce eu consider carti de referinta. Daca aveti alte sugestii, imi puteti scrie in comentarii pe oricare din retelele de socializare sau in formularul de contact de mai jos, le astept cu drag.
- 1950
- 1951
- 1952
- 1953
- 1954
- 1955
- 1956
- 1957
- 1958
- 1959
- 1960
- 1961
- 1962
- 1963
- 1964
- 1965
- 1966
- 1967
- 1968
- 1969
- 1970
- 1971
- 1972
- 1973
- 1974
- 1975
- 1976
- 1977
- 1978
- 1979
- 1980
- 1981
- 1982
- 1983
- 1984
- 1985
- 1986
- 1987
- 1988
- 1989
- 1990
- 1991
- 1992
- 1993
- 1994
- 1995
- 1996
- 1997
- 1998
- 1999
- 2000
- 2001
- 2002
- 2003
- 2004
- 2005
- 2006
- 2007
- 2008
- 2009
- 2010
- 2011
- 2012
- 2013
- 2014
- 2015
- 2016
- 2017
- 2018
- 2019
- 2020
1950
Cronici Martiene, Ray Bradbury
Promisiunea unui nou inceput ii indeamna pe oameni sa paraseasca o lume aflata pe marginea prapastiei si sa colonizeze Planeta Rosie, aducand cu ei dorintele cele mai adanci, dar si temerile ancestrale, puternic inradacinate in constiinta umanitatii. Marte este modelata de preconceptiile astronautilor si ale colonistilor care o exploreaza si isi proiecteaza fanteziile asupra planetei, creand o civilizatie care ii va ajuta sa si-o aminteasca pe aceea lasata in urma. Fie ca spune povestea unui pamantean, a unui martian sau a unei simple case, Bradbury demasca ambitiile, slabiciunile si ignoranta speciei umane intr-o lume stranie si fascinanta, careia omul nu ii apartine.
1951
De Veghe in Lanul de Secara, J.D Salinger
Scris la persoana I, din perspectiva unui pusti de 17 ani, „De veghe in lanul de secara” a devenit emblematic pentru toti adolescentii revoltati de ipocrizia lumii adultilor. Holden Cauldfield – personaj din aceeasi categorie cu Huckleberry Finn – lupta pentru propria identitate intr-o lume care depersonalizeaza, uniformizeaza, distruge inocenta specifica fiintei umane. Armele sale sunt simple: o sinceritate debordanta, dublata de un extraordinar simt al umorului, de la prima si pina la ultima pagina a cartii.
1952
Batranul si Marea, Ernest Hemingway
Batranul si marea relateaza trei zile din viata unui pescar cubanez pe nume Santiago, care timp de aproape trei luni nu prinde nici un peste. Urmarit de ghinion, el iese departe in larg, iar de data aceasta momeala aruncata de el atrage cel mai mare peste care a fost vazut vreodata, care insa nu se va lasa prins fara lupta.
1953
Fahrenheit 451, Ray Bradbury
O poveste tulburătoare şi poetică, Fahrenheit 451 este o parabolă a unei societăţi în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul şi legiferează arderea cărţilor. Cetăţenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferenţă indusă de droguri şi de mass-media. Unul dintre ei este Guy Montag. El are o sarcină simplă: trebuie să dea foc tuturor cărţilor şi caselor în care acestea sunt ascunse. Îi place meseria pe care-o practică de zece ani, simte că-şi face pe deplin datoria şi nu are niciodată îndoieli… până în momentul în care o adolescentă îi povesteşte despre un trecut în care oamenilor nu le era teamă.
1954
Stapanul Inelelor, J.R.R. Tolkien
Sauron, seniorul Intunecimii, a reusit sa adune toate inelele puterii, dorinta lui fiind aceea de a stapani peste intregul Pamant de Mijloc. Dar pentru a-si indeplini visul ii lipseste un inel special. Aici va incepe odiseea tanarului hobbit Frodo, caruia i se incredinteaza o misiune ciudata, el nu trebuie sa gaseasca, ci sa ascunda o comoara. Sa ascunda Inelul. Frodo trebuie sa porneasca la drum din indragitul sau Comitat pana in intunecatul Mordor, ca sa distruga teribilul Inel si sa-i zadarniceasca Planurile lui Sauron. O sarcina uriasa pentru un hobbit atat de mic, dar Frodo nu va porni singur la drum. Reprezentantii celor mai importante semintii vor fi alaturi de el.
1955
Lolita, Vladimir Nabokov
Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive. Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rand, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.
1956
Noaptea, Elie Wiesel
In anul 1944, anul deportării sale la Auschwitz, Elie Wiesel avea cincisprezece ani, trăia într-o comunitate de evrei unită din Sighet și încă mai credea cu fervoare în Dumnezeu. Apoi, după ce trupele naziste preiau controlul asupra orașului, viața comunității evreiești se schimbă dramatic, iar tânărul Elie va trăi cu groază realitățile ghetoului și apoi pe cele din lagărele de exterminare naziste. Mama și sora lui mai mică sunt ucise chiar în seara în care ajung la Auschwitz, în timp ce el și tatăl lui vor cunoaște zi de zi, până la eliberare, toate ororile dezumanizării.
1957
Doctor Zhivago, Boris Pasternak
Doctorul Zhivago este romanul epic al Rusiei în pragul revoluției și una dintre cele mai mari povești de dragoste spuse vreodată. Yuri Zhivago, medic și poet, luptă cu experiența crudă a noii ordini și a schimbărilor pe care le-a produs în el și este împărțit între dragostea față de soția și familia sa, și pasionata și frumoasa Lara.
1958
Vagabonzii Dharma, Jack Kerouac
Japhy Ryder este un budist excentric si flegmatic, care compune haikuuri, organizeaza ceremonii ale ceaiului si face sex tantric cu femei frumoase. Ray Smith are principii mult mai stricte: in viziunea lui, viata este o lupta necontenita si inversunata intre dorinte lumesti si puritate. Intensitatea conflictului interior este redata in stilul plastic si spontan propriu lui Kerouac, totul culminind cu o calatorie simbolica, de cucerire a unui virf de munte.
1959
Flori Pentru Algernon, Daniel Keyes
Flori pentru Algernon este romanul unei ipoteze deopotriva fantastice si terifiante: ce-ar fi daca am avea puterea de a ne spori artificial inteligenta, daca intr-o buna zi ar fi la indemana noastra sa corectam nu doar o imperfectiune fizica, ci insusi creierul uman. Supusi impreuna experimentului, soarecele Algernon si omul Charlie vor trai, fiecare in felul sau, exceptionalul situatiei de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligenta, suportand consecintele nebanuite ale noii stari de fapt. O carte provocatoare si emotionanta, care pledeaza pentru suprematia sufletului in fata mintii, oricat de remarcabila ar fi aceasta din urma.
1960
Sa Ucizi o Pasare Cantatoare, Harper Lee
Scout Finch este martora la intimplarile dramatice declansate intr-un orasel sudist atunci cind un barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba. Tatal naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apararii, trebuie sa tina piept unor prejudecati pina atunci latente si, din acest moment, Scout si fratele ei, Jem, sint atrasi intr-o succesiune rapida de evenimente care le depasesc intelegerea. Pe timpul procesului, oraselul decade treptat in grotesc si violenta, insa exista oameni care nu se lasa contaminati de setea generala de razbunare, iar Atticus Finch ramine reperul moral care ii ofera lui Scout, si totodata cititorilor, un punct de vedere empatic si echilibrat.
1961
Revolutionary Road, Richard Yates
Frank si April Wheeler s-au considerat intotdeauna un cuplu deosebit, dar, dupa ce au adus pe lume doi copii, au ajuns sa se impace cu o existenta conventionala intr-o suburbie din Connecticut. Tanjind dupa o viata mai putin marginita, April il convinge pe Frank sa se mute cu familia la Paris, dar, incet-incet, planurile si, odata cu ele, casnicia celor doi iau o turnura tragica.
1962
Portocala Mecanica, Anthony Burgess
În această viziune de coșmar despre un viitor nu prea îndepărtat, Alex, în vârstă de cincisprezece ani, și cei trei prieteni ai săi jefuiesc, violează, torturează și ucid – pentru distracție. Alex este închis pentru crimele sale vicioase și statul se angajează să-l reformeze – dar cum și cu ce preț?
1963
Leaganul Pisicii, Kurt Vonnegut
John, un tânăr scriitor fascinat de Felix Hoenikker, aşa-zisul creator al bombei atomice, porneşte pe urmele unuia dintre fiii savantului. Ajungând până pe exotica insulă San Lorenzo, el descoperă şi un alt secret al omului de ştiinţă: Gheaţa-9, o armă chimică ameninţătoare pentru întreaga omenire.
1964
Misterul din Caraibe, Agatha Christie
Vă interesează să vedeți cum arată un criminal?“ este întrebată Miss Marple de un necunoscut, în timp ce se află într-o vacanță de lux în Caraibe. Însă înainte ca Jane Marple să aibă ocazia să răspundă, bărbatul ascunde fotografia, schimbă subiectul și nu mai apare până a doua zi – când este descoperit mort. Ce s-a întâmplat însă cu fotografia? Care dintre oaspeți ascund secrete legate de trecutul lor sau nu își mărturisesc adevărata identitate? Și va putea oare Miss Marple să împiedice următoarea crimă?
1965
Dune, Frank Herbert
Intr-un viitor indepartat, intr-un imperiu interplanetar, condus dupa reguli feudale, casele nobiliare se lupta pentru suprematie. Casa Atreides primeste controlul asupra planetei Arrakis, singura sursa de mirodenie – cea mai valoroasa si importanta substanta din univers. Asta adanceste vechea rivalitate dintre Casele Atreides si Harkonnen.Leto Atreides si familia lui se vor confrunta nu doar cu o planeta desertica, neprietenoasa si necunoscuta, ci si cu comploturi politice periculoase.
1966
Maestrul si Margareta, Mihail Bulgakov
În Moscova anilor ’30, diavolul, sub înfățișarea magicianului Woland, însoțit de acoliții săi – printre care Koroviev, Azazello și motanul negru Behemot –, se amuză să pună pe jar orașul. Retras într-un sanatoriu, maestrul, autorul unui roman monumental, acum ars, despre viața în vremea lui Pilat din Pont, încearcă să-și retrăiască iubirea pentru frumoasa Margareta care, la rândul ei, este în stare să-și vândă sufletul diavolului pentru a-și revedea iubitul. Într-un alt plan temporal, în Ierusalimul din urmă cu două mii de ani, Pilat din Pont îngăduie execuția lui Iisus Hristos.
1967
Un Veac de Singuratate, Gabriel Garcia Marquez
Istoria celor o sută de ani ai fabuloasei aventuri trăite de cele şapte generaţii ale familiei Buendía, cu fanteziile, obsesiile, tragediile, pasiunile, disperările şi speranţele lor, este de fapt istoria miticului Macondo, întemeiat de patriarhul José Arcadio Buendía, teritoriu prodigios, unde fantasticul, irealul, se insinuează adesea în realitate, miraculosul convieţuind firesc cu viaţa de zi cu zi. Însă întregul demers narativ sugerează ideea că Macondo nu se mărgineşte la o arie concretă, istoria sa fiind de fapt istoria existenţei umane, căci, aşa cum arată autorul, “mai curând decât un loc de pe lume, Macondo este o stare de spirit”.
1968
Viseaza Androizii Oi Electrice?, Philip K. Dick
Un roman distopic de mare ţinută intelectuală, cu un mesaj tulburător: tot ce ne trece prin cap e adevărat… O scriitură excepţională, de redecoperit într-o carte care a făcut istorie.
1969
Nasul, Mario Puzo
Dintre cele cinci familii mafiote care isi disputa suprematia in New York,cea mai puternica este condusa de Don Corleone.Prin lovituri rapide si sangeroase,”Nasul” aranjeaza orice,pentru familie,aliati si protejati.”Finilor sai mai ales,nu le poate refuza nimic.Unul dintre ei nu primeste rolul pe care-l dorea.Producatorul filmului se va trezi intr-o buna dimineata cu capul celui mai frumos cal de rasa al sau asezat pe covorul din dormitor…
1970
Cei Mai Albastri Ochi, Toni Morrison
Cu actiunea situata în orașul natal al lui Morrison, Lorain, Ohio, în 1940–41, romanul spune povestea tragică a lui Pecola Breedlove, o fată afro-americană dintr-o casă abuzivă. Pecola, în vârstă de unsprezece ani, echivalează frumusețea și acceptarea socială cu albul; de aceea, tânjește să aibă „cei mai albastri ochi”.
1971
Exorcistul, William Peter Blatty
Inspirat de un caz real de posesie demonica din anii 1940, William Peter Blatty a creat un roman clasic care o are in prim-plan pe Regan, fiica de 11 ani a unei actrite din Washington, DC. Un mic grup de oameni hotarasc ca trebuie s-o salveze pe fetita de la aceasta soarta cumplita, iar drama care rezulta de aici este palpitanta si ingrozitoare. La doi ani de la publicarea cartii, “Exorcistul” a fost ecranizat. Filmul s-a bucurat de un succes imens.
1972
Watership Down, Richard Adams
Uneori, peste cele mai înverzite și idilice coline plutesc cele mai mari primejdii. Așa și într-o zonă liniștită din Anglia rurală, unde sălașul mai multor familii de iepuri este amenințat de apropierea oamenilor. O mână de urecheați iși iau inima în dinți și pornesc în căutarea unui loc care să le permită să-și întemeieze propriul sălaș, bazat pe principiul echității, departe de orice pericol. Călăuziți de liderul lor isteț, Alună, de premonițiile plăpândului Cinci și de legendele din moși-strămoși, iepurii se îndreaptă spre tărâmul făgăduinței. Pe drum, pericolele se țin lanț, căci iepurii au mulți dușmani printre celelalte viețuitoare, iar piedicile nu contenesc să apară. Și oare, odată ajunși acolo, aventurile se vor opri cu una, cu două?
1973
Arhipeleagul Gulag, Alexandr Soljenitin
In 1945, serviciul de contrainformatii al armatei a interceptat niste scrisori, in care fusesera strecurate aluzii critice la conduita lui Stalin. Pentru acele randuri, Soljenitin a fost condamnat la opt ani de detentie in lagarele de reeducare. A fost eliberat in 1953 si trimis apoi in exil pe viata in Kazahstan. Desi a fost reabilitat in 1956 si a ajuns unul dintre cei mai cititi scriitori din tara, bucurandu-se de sprijinul lui Hrusciov, in scurt timp a redevenit persona non grata si in 1968 relatiile cu autoritatile sovietice se deterioreaza si mai mult, dupa ce in Occident ii aparusera, fara acordul sau, Pavilionul cancerosilor si in cercul intai.
1974
Carrie, Stephen King
Carrie White este o adolescenta timida si retrasa, care a indurat mereu ironiile colegilor de clasa. Umilintele la care e supusa cad asupra ei fara incetare, ca niste sageti otravite. Acasa, o asteapta o mama violenta, care isi ascunde brutalitatea sub pojghita periculoasa a fanatismului religios. Disperarea ii ajunge la apogeu, iar in Carrie se trezeste o putere teribila: telekinezia. De-acum poate misca lucruri cu puterea mintii, poate sa incendieze si sa distruga. Poate, in sfarsit, sa se razbune. Orice dar poate deveni o arma – iar Carrie nu va ezita sa-si foloseasca puterea in cele mai cumplite moduri, cu o pasiune care aminteste de natura dezlantuita.
1975
Shogun, James Clavell
Un aventurier englez indraznet. Un razboinic japonez invincibil. O femeie frumoasa sfasiata intre doua stiluri de viata si doua iubiri complet diferite. Toate intr-o saga extraordinara plasata intr-un timp si intr-un spatiu macinate de conflicte, pasiuni, ambitii si lupte pentru putere… Cu actiunea plasata in anul 1600, romanul lui James Clavell spune povestea unui pilot englez indraznet a carui nava esueaza pe coastele Japoniei, unde intalneste doi oameni care ii vor schimba viata: un razboinic aflat in cautarea puterii si o interpreta sfasiata intre doua stiluri de viata si doua iubiri complet diferite…
1976
Gena Egoista, Richard Dawkins
Dawkins are un superb dar al comunicarii. Cartea lui este una dintre cele mai bune carti stiintifice din cate s-au scris. Dawkins scrie frumos si limpede, conducandu-va prin ascunzisurile unor domenii precum genetica, pe care ati pierdut, poate, orice speranta de-a o pricepe vreodata.
1977
Cantecul lui Solomon, Toni Morrison
Chiar înainte de nașterea lui Milkman, un bărbat încearcă să zboare, cu aripi din mătase albastră, de pe acoperișul spitalului albilor. De-a lungul romanului, povestea acestui straniu personaj se desfășoară caleidoscopic, plină de mituri, simboluri biblice, secrete stranii. Mama sa Ruth îl ține lipit de ea o vreme prea îndelungată, iar tatăl, Macon Dead, îl obligă să se implice de tânăr în afacerile cu proprietăți, îndemnându-și fiul să-i urmeze dorința de înavuțire. Ajuns la vârsta de 32 de ani și nemulțumit de viața, tot ce-și mai dorește Milkman este să plece în lumea largă. Însă nu poți lăsa în urmă fantomele trecutului.
1978
Prin Urechile Acului, Ken Follett
“Navele” erau imitatii din cauciuc si cherestea, “cazarmile”- decoruri pentru film. Scopul diversiunii: inamicul trebuia sa se pregateasca impotriva unei invazii prin Pas-de-Calais. Debarcarea din Normandia, pe 6 iunie 1944, urma sa fie o supriza. Ar fi fost un adevarat miracol ca nici unul dintre spionii lui Hitler sa nu afle nimic despre acest plan. Au existat oare astfel de spioni? De fapt, existasera foarte putini, si oamenii din “coloana a cincea” a spionajului englez, MI 5, ii prinsesera aproape pe toti. Dar era de ajuns unul singur… Un Ac…
1979
Ghidul Autostopistului Galactic, Douglas Adams
Arthur Dent hoinareste prin galaxie cu un amic, intra in tot felul de incurcaturi si ajunge invariabil intr-un talmes-balmes din care nu lipseste nimic. Cartea scriitorului britanic este o parodie SF inegalabila, iar Douglas Adams este un magician de o inteligenta sclipitoare. Ghidul autostopistului galactic ramane lectura obligatorie pentru fanii SF, dar si pentru orice e pasionat de sitcomurile britanice sau de Monty Python.
1980
Numele Trandafirului, Umberto Eco
In anul 1327, intr-o manastire izolata de lume, calugarii sunt pe cale de a fi invinuiti de erezie. Singura lor speranta este ajutorul unui faimos franciscan, fratele Guglielmo. Cand lucrurile par sa se limpezeasca intre zidurile misterioasei abatii, calugarii incep sa moara unul dupa altul. Ca sa descopere asasinul, inteleptul calugar, alaturi de ajutorul sau, Adso, se afunda ca un adevarat detectiv in simboluri secrete si manuscrise codificate si aproape isi pierde viata in culoarele labirintice ale manastirii.
1981
Copiii din Miez de Noapte, Salman Rushdie
Este povestea celor 1001 copii nascuti la miezul noptii dintre 14 si 15 august 1947, cand India isi proclama independenta fata de Marea Britanie. Toti acesti copii sunt inzestrati cu puteri supranaturale, iar romanul urmareste indeaproape destinele a doi dintre ei: Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sarace, si Shiva, singurul mostenitor al unei familii musulmane instarite; cele doua destine se incruciseaza in chip straniu in clipa in care copiii sunt schimbati la nastere.
1982
Sunca pe Paine, Charles Bukowski
Sunca pe piine relateaza cu un umor savuros primii ani din viata lui Henry Chinaski, nonconformistul alter ego al scriitorului, si experientele maturizarii sale in perioada Marii Crize si in ajunul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Copil solitar si ursuz, terorizat de un tata violent si de spectrul sumbru al saraciei, hartuit fara incetare de ciudati si schilozi care se proclama prietenii sai, Henry se maturizeaza rapid, devenind un adolescent cinic, indolent si agresiv, lipsit de marile ambitii. Romanul descrie intr-un stil de o vulgaritate adesea socanta, insa de o cuceritoare sinceritate si naturalete lupta sa cu acneea severa care ii spulbera orice sansa la o viata sociala normala, primele sale experiente erotice si bahice in cartierele sordide din Los Angeles, dar si cele dintii incercari literare.
1983
Cimitirul Animalelor, Stephen King
Când doctorul Louis Creed se mută cu familia și motanul Winston Churchill în idilicul orășel Ludlow din Maine, totul pare prea frumos să fie adevărat. Dar un mare pericol stă la pândă. Camioanele trec prin fața locuinței familiei Creed cu o viteză nefirească. Așa se face că cimitirul din pădure, în care generații întregi de copii și-au înmormântat animalele de companie, este plin. Louis primește avertismente reale, dar și din adâncurile propriilor coșmaruri, că nu trebuie sub nicio formă să se aventureze dincolo de cimitir, unde se întinde un alt tărâm plin de promisiuni seducătoare și tentații imposibile. Un loc ce ascunde un adevăr mai terifiant și mai hidos decât moartea însăși.
1984
Anul Mortii lui Ricardo Reis, Jose Saramago
Ricardo Reis s-a întors în Lisabona pentru înmormîntarea prietenului său, poetul Fernando Pessoa. Au trecut şaisprezece ani, în care a practicat medicina în Brazilia, iar acum bate străzile scăldate de ploi. Ar vrea să fie cu Marcenda, căreia-i compune o odă, însă face dragoste cu o cameristă de la hotel, Lídia. Spectrul prietenului-poet abia plecat revine, încă purtînd costumul în care a fost îngropat cu puţin timp în urmă. Sîntem în istoricul an 1936, norii fascismului încep să se adune ameninţători, Războiul Civil Spaniol nu e departe, aşa că cei doi, om şi spectru care mai are de pierdut opt luni printre pămînteni, vorbesc, îşi citesc unul altuia ştirile şi vorbesc: un minunat dialog despre adevăr, poezie, filosofie, destin şi iubire.
1985
Povestea Slujitoarei, Margaret Atwood
Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de „utere umblătoare”, iar Offred face parte din prima lor generație.
1986
It, Stephen King
Derry, din Maine, este un orasel de provincie inspaimantator de familiar oricui, numai ca aici chiar se petrec lucruri cu adevarat inspaimantatoare. Sapte adolescenti s-au confruntat direct cu aceste lucruri. Iar acum trebuie sa se intoarca si sa-si respecte promisiunea facuta cu 28 de ani in urma: sa prinda creatura care vaneaza din nou copiii orasului. Amintirile lor ingrozitoare despre vara cand totul s-a schimbat ii vor ajuta sa vaneze la randul lor monstrul mascat in clovn care ademeneste cu baloane, castane coapte si covrigei.
1987
Preaiubita, Toni Morrison
O întâmplare teribilă tulbură liniştea căminului în care Sethe, o sclavă fugară, încearcă să ia viaţa de la capăt alături de cei patru copii ai săi. Liniştea mult aşteptată nu va apărea însă până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-şi va găsi pacea.
1988
Scurta Istorie a Timpului, Stephen Hawking
Notorietatea cartii se explica atat prin problemele pe care le ataca (nasterea universului, natura timpului si spatiului), cat si prin stilul direct si simplu care te face sa ajungi la punctele-cheie ale dezbaterilor actuale. Desi editorul il sfatuise sa nu introduca formule, fiecare formula injumatatind numarul cititorilor potentiali, Hawking si-a asumat riscul si a inserat celebra relatie a lui Einstein intre energie si masa E = mc2. In rest, totul e explicat doar prin cuvinte. In prefata la Universul intr-o coaja de nuca, Stephen Hawking marturiseste ca a rezistat tentatiei (si presiunii din partea cititorilor) de a scrie o continuare la Scurta istorie a timpului, fiind prins in cercetarile sale stiintifice. Cativa ani mai tarziu a revenit insa asupra hotararii, publicand O mai scurta istorie a timpului. Doua au fost motivele care l-au determinat sa reia tema: dorinta de a scrie o carte inca si mai accesibila publicului larg si nevoia de a include progresele inregistrate in cosmolgie si fizica fundamentala in cei aproape douazeci de ani scursi de la prima editie a Scurtei istorii a timpului – progrese care in mare parte i se datoreaza lui Hawking insusi. Daca vom descoperi o teorie completa, ea va deveni cu timpul inteligibila in linii generale pentru oricine, nu numai pentru cativa oameni de stiinta.
1989
Ramasitele Zilei, Kazuo Ishiguro
Stevens, majordom de moda veche, indragostit in tacere de frumoasa si inteligenta menajera din castelul lordului Darlington, se identifica intr-atit cu functia sa, incit trece senin pe linga dramaticele evenimente din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nimic nu-l perturba de la indatoririle sale de „majordom absolut“ – nici chiar pierderea singurei fiinte iubite – si abia spre sfirsitul vietii intelege ca lumea s-a schimbat profund si ca el nu este decit „o ramasita a trecutului“.
1990
Semne Bune, Neil Gaiman & Terry Pratchett
Judecata Finala este iminenta. Omenirea are zilele numarate… Acestea nu pot fi decat vesti proaste atat pentru ingerul Aziraphale (ingerul din Gradina Edenului), cat si pentru demonul Crowley (sarpele ce a ademenit-o pe Eva), respectiv reprezentantii lui Dumnezeu si al lui Satana pe Pamant. Cele doua personaje se acomodasera cu viata linistita, confortabila, umana pe care o duceau pe Pamant, devenind chiar foarte buni prieteni. Decid impreuna sa il supravegheze pe micutul antihrist, in incercarea de a impiedica implinirea profetiei Apocalipsei. Povestea se complica, propunand intrigi neasteptate, in jurul presupusului antihrist. Presarat cu momente amuzante, romanul devine din ce in ce mai interesant, oferind o perspectiva mai mult decat atractiva asupra genului horror.
1991
American Psycho, Bret Easton Ellis
Patrick Bateman, personajul principal al romanului, este un tinar frumos, educat, inteligent. Ziua lucreaza pe Wall Street, sporind averea deja considerabila a familiei lui, iar noaptea se ocupa cu lucruri care ne inspaiminta pe noi, oamenii normali. Actiunea este plasata intr-o lume (Manhattan) si intr-o epoca (anii ’80) in care bogatii devin tot mai bogati, iar saracii si nebunii ajung pe strazi cu zecile de mii. Iata de ce Bateman, care este cu adevarat el insusi numai atunci cind tortureaza si ucide, se transforma in profetul unei orori apocaliptice. O oroare cu care nici o societate nu este pregatita sa lupte.
1992
Pacientul Englez, Michael Ondaatje
Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E vorba de Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atator soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsand bombe; si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si scene de razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai.
1993
Clientul, John Grisham
Mark Sway, eroul acestei carti, un pusti de unsprezece ani, este martorul unei sinucideri si cu acest prilej afla un secret ucigator. Urmarit de mafie, F.B.I. si procuratura isi angajeaza cu un dolar o avocata si incearca sa-si salveze viata. Mark, un pusti obisnuit altminteri, devine astfel un personaj irezistibil, memorabil, care stie sa se foloseasca de ceea ce a vazut la televizor in filmele cu mafia.
1994
Animalul Inimii sau Tara Prunelor Verzi, Herta Muller
Patru tineri incearca sa supravietuiasca in universul totalitar romanesc, cu regulile absurde, abuzurile si teroarea sa tacita. Naratoarea, Edgar, Kurt si Georg sunt in permanenta hartuiti de capitanul Piele, supusi interogatoriilor umilitoare si impinsi treptat spre un inevitabil sfarsit. In aceasta lume, guvernata de figurile amenintatoare ale securistilor si anchetatorilor si bantuita de siluetele fantomatice ale nebunilor orasului, cei patru tineri citesc pe ascuns literatura, se refugiaza intr-un limbaj cifrat, straniu ca o poezie suprarealista, mereu cu iluzia evadarii intr-un Occident fantomatic.
1995
Eseu despre Orbire, Jose Saramago
Eseu despre orbire este un roman cutremurator, o marturie a neincrederii autorului in societatea contemporana, incapabila sa-si gestioneze si sa-si rezolve crizele. Intr-un oras anonim, populat de personaje fara nume, izbucneste o boala ingrozitoare ce provoaca orbirea. Fara o cauza aparenta, in afara de cea morala, oamenii isi pierd, unul cate unul, vederea si barbaria se dezlantuie. Unica reactie a politicienilor este represiunea, urmata in curand de aparitia lagarelor.
1996
Urzeala Tronurilor, George R. R. Martin
Intr-un tinut in care verile pot dura ani in sir si iernile, o viata, primejdia se arata la orizont. Vine iarna si pe plaiurile inghetate de la nord de Winterfell forte intunecate si stranii se pregatesc de lupta in spatele Zidului ce protejeaza intregul regat Westeros. In mijlocul conflictului se afla familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri si neinduratori ca pamantul pe care il stapanesc. Un taram al extremelor, de la fortaretele de piatra ale iernii la castelele belsugului si ale verii, in care lorzi si printese, soldati si vrajitori, asasini si bastarzi iubesc, se lupta si uneltesc pentru a supravietui.
1997
Harry Potter si Piatra Filosofala, J.K. Rowling
Viata lui Harry Potter se schimba pentru totdeauna in ziua aniversarii a unsprezece ani, cand uriasul Rubeus Hagrid ii aduce o scrisoare si cateva vesti uimitoare. Harry Potter nu-i vreun baiat obisnuit: e vrajitor. O aventura extraordinara sta sa inceapa…
1998
Ma Numesc Rosu, Orhan Pamuk
Ma numesc Rosu, despre care
Orhan Pamuk spune ca este „cel mai plin de culoare, mai optimist“ roman al lui, acopera noua zile potopite de ninsoare in Istanbulul anului 1591. Miniaturistul Delicat Efendi e tocmit sa ilustreze o carte spre gloria maritului sultan. Nu peste multa vreme insa, isi sfarseste zilele pe fundul unui put, iar imprejurarile mortii lui sunt, pe masura ce trece timpul, din ce in ce mai greu de lamurit, creand toate premisele unui policier medieval. Dupa disparitia lui Delicat Efendi, cu cat firul romanului se desfasoara, apar tot mai multe personaje, fiecare cu povestea lui, cu drama neimpacata sau cu fericirea lui inca nemarturisita, cu furia picurand din varful penitei sau cu incintarea ramasa muta in fata minunatei arte a miniaturii.
1999
Jurnalul Unui Adolescent Timid, Stephen Chbosky
Aflat in pragul adolescentei, Charlie se hotaraste sa-si povesteasca viata unui prieten imaginar, caruia ii trimite o serie de scrisori intime. Prins intre dorinta de a-si trai viata si tendinta de a fugi de ea, Charlie, se trezeste obligat sa exploreze un teritoriu pana acum necunoscut. Acela al primelor intalniri si al casetelor cu compilatii, al problemelor de familie si al prietenilor adevarati. Si cauta neincetat „melodia perfecta“ a unei „calatorii perfecte“ in care „sa se simta infinit“.
2000
Ingeri si Demoni, Dan Brown
In toiul noptii, Robert Langdon, specialist celebru pentru lucrarile sale de simbolistica, este chemat in Elvetia pentru a examina cadavrul lui Leonardo Vetra, pe al carui piept a fost infierat un simbol ciudat. Langdon va descoperi ca, dupa patru secole de tacere, o straveche organizatie Illuminati a declansat o diabolica vendetta impotriva Bisericii Catolice. Pornit intr-o cursa contra cronometru pentru a depista si a dezamorsa o bomba care ameninta Vaticanul, Langdon isi va da seama ca nu are decat doi aliati: exceptionala sa cunoastere a simbolurilor si o cercetatoare tanara si misterioasa, Vittoria Vetra. Cautarile ii vor purta pe cei doi oameni de stiinta prin cripte pecetluite de secole, prin catacombe pline de primejdii si prin catedrale parasite, pana in cel mai periculos loc de pe fata pamantului – ascunzatoarea de mult uitata a ordinului Illuminati.
2001
Viata lui Pi, Yann Martell
Pi Patel, fiul unui director de gradina zoologica din Pondicherry (India), are doua mari pasiuni: religia – viziteaza pe rind si cu egala fervoare biserica, sinagoga si moscheea – si animalele. Cind tatal lui Pi hotaraste ca familia va emigra in Canada, adolescentul politeist nici nu banuieste aventura ce-l asteapta. Nava pe care, alaturi de ai lui, Pi isi incepe calatoria peste ocean se scufunda. Putinii supravietuitori, adunati in pripa pe-o barca, fac cunostinta abrupt: o superba zebra oloaga, o hiena patata, un urangutan, un roi de gindaci si paraziti, Richard Parker – un tigru bengalez ametit de raul de mare – si, ingrozit de neasteptatii tovarasi de calatorie, Pi Patel. Legea junglei si conditiile precare ale Pacificului isi spun cuvintul si pe barca, supravietuind alaturi timp de 227 de zile, ramin Pi si Richard Parker. Ajunsi la tarm, tigrul dispare fara urma, iar Pi isi spune povestea celor ce-l asculta.
2002
Kafka pe Malul Marii, Haruki Murakami
Romanul Kafka pe malul marii este povestea plina de fantezie a aventurilor unui adolescent care pleaca de acasa in cautarea mamei si a surorii disparute cu mult timp in urma, dar si o relatare a sirului de coincidente care-l leaga de un vagabond pe nume Nakata, ce sufera de pe urma unei traume din timpul razboiului. Atractia irezistibila dintre aceste doua personaje care par sa nu aiba nimic in comun nu este singurul detaliu inexplicabil din cuprinsul romanului: in universul construit de Murakami, pisicile vorbesc, pestii cad din cer, iar spiritele isi parasesc trupul, minate de nevoia de dragoste sau de singe.
2003
Codul lui da Vinci, Dan Brown
Cea mai mare conspiratie din ultimii 2000 de ani face subiectul thrillerului care a reusit sa produca rumoare chiar si in cercurile oamenilor de stiinta. Codurile, subiectele religioase, istorice, din domeniul artei si al arhitecturii, prezentate in Codul lui da Vinci i-au facut chiar si pe cei mai documentati cercetatori sa-si puna intrebari in legatura cu adevaruri pe care le credeau absolute.
2004
2666, Roberto Bolano
Romanul 2666 este scris in ultimii trei ani ai lui Bolano, intr-o cursa contra cronometru cu moartea. Alcatuit din cinci parti pe care autorul, intr-o incercare de a asigura viitorul financiar al copiilor sai, le intentiona publicate drept cinci romane separate, 2666 a aparut totusi drept o singura carte, valoarea literara a ansamblului fiind mult prea mare pentru a fi divizat din ratiuni comerciale. Toate cele cinci parti contribuie la configurarea unui spatiu in care crima si literatura sunt doua fete ale aceluiasi mister. Orasul Santa Teresa din desertul Sonora, la granita Mexicului cu SUA, este scena unor crime in serie impotriva femeilor, dar si destinatia finala a celui mai important scriitor german al secolului trecut, Benno von Archimboldi (personaj fictiv).
2005
Sa nu ma Parasesti Niciodata, Kazuo Ishiguro
Katie H. este educatoare. Slujba ei este aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone“ sa creada ca, in institutia de la Hailsham, intre vizionarile de scene erotice din filme si joaca, intre colectiile de reviste sau carti si iazul cu rate, ei vor uita adevaratul si unicul motiv al existentei lor, acela de a dona organe. In scurta lor viata, care se intinde pret de un numar limitat de „donatii“, ei asteapta plini de speranta ziua cand vor avea parte de libertatea din spatele gardului de sirma ghimpata si cand vor inceta sa mai fie simple some, corpuri cultivate pentru piese de schimb.
2006
Baiatul in Pijamale cu Dungi, John Boyne
Aceasta este povestea unui baietel german pe nume Bruno, al carui tata a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Cititorul banuieste despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneste asadar sa exploreze imprejurimile si intrezareste un punct care devine o pata si pata, un baiat. Scrisa intr-un limbaj simplu, copilaresc, aceasta carte este mult mai mult decat o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul in care Bruno isi va pierde inocenta copilariei si va incepe sa intrezareasca adevarul, dar poate ca lucrurile vor evolua si mai rau si el nu va descoperi deloc adevarul.
2007
Splendida Cetate a Celor o Mie de Sori, Khaled Hosseini
In acelasi stil fermecator, inconfundabil care a facut din Vanatorii de zmeie (Editura NICULESCU, 2007) un bestseller international, Khaled Hosseini spune in Splendida cetate a celor o mie de sori povestea unei iubiri coborate parca din vechile poeme persane, a unei prietenii care nu se da in laturi de la sacrificiul suprem si a unui oras care, in ciuda tuturor vicisitudinilor, se incapataneaza sa renasca din propria-i cenusa. In timp ce pe fundal se deruleaza evenimentele care au marcat istoria Afganistanului in ultimii treizeci de ani – ocupatia sovietica, jihadul dus impotriva ei, razboiul civil si teroarea instaurata de regimul taliban -, doua femei cat se poate de diferite descopera cat de mare este puterea dragostei si ce orori pot fi indurate in numele ei.
2008
Jocurile Foamei, Suzanne Collins
ntr-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odata ca America de Nord, se intinde natiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douasprezece districte conduse cu o mana de fier, in fiecare an este organizat un concurs sadic si sangeros, Jocurile Foamei. Douazeci si patru de adolescenti sunt luati de langa familiile lor si aruncati intr-o lupta pe viata si pe moarte, televizata in direct si urmarita cu frenezie. Doar unul dintre ei se va intoarce acasa faimos, bogat si… viu. Cine si cu ce sacrificii va castiga cursa pentru supravietuire?
2009
Culoarea Sentimentelor, Kathryn Stockett
In oraselul Jackson din Mississippi, in anii ’60, trei femei care in mod normal nu ar fi avut nimic in comun se leaga printr-o prietenie incredibila. Ceea ce le apropie este un proiect secret care le primejduieste viata, o carte ce pune in discutie conventiile sociale considerate tabu ale vremii lor. Culoarea sentimentelor, romanul de debut al autoarei Kathryn Stockett, este ceea ce se cheama un fenomen literar: o carte care a fost respinsa de aproape cincizeci de editori si agenti, publicata in cele din urma de Penguin Group si primita cu un entuziasm extraordinar de librarii, cluburi de carte, bloggeri si critica literara.
2010
Camera, Emma Donoghue
Pentru Jack, un baietel de cinci ani, Camera reprezinta intregul lui univers: aici s-a nascut, aici a crescut si aici continua sa traiasca alaturi de mama lui si, uneori, de o prezenta masculina apasatoare pe nume Batranul Nick. In timp ce pentru Jack acesta este spatiul in care se simte in siguranta, pentru mama lui, Camera reprezinta o inchisoare. Cu o rabdare si un curaj demne de admirat, ea incearca toate solutiile posibile pentru a se elibera, iar singura sansa reala sa reuseasca este chiar fiul ei.
2011
Divergent, Veronica Roth
Intr-un Chicago distopic, orasul in care traieste Beatrice Prior, societatea este impartita in cinci factiuni, fiecare dintre ele cultivand o anumita virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegatia (cei altruisti), Neinfricarea (cei curajosi), Prietenia (cei pasnici) si Eruditia (cei inteligenti). In fiecare an, intr-o zi anume, tinerii in varsta de saisprezece ani trebuie sa-si aleaga factiunea careia ii vor fi devotati pentru tot restul vietii. In ceea ce o priveste pe Beatrice, ea trebuie sa hotarasca daca ramane alaturi de parintii ei sau alege factiunea care considera ca i se potriveste cel mai bine. In cele din urma, alegerea pe care o face va surprinde pe toata lumea, inclusiv pe ea insasi.
2012
Fata Disparuta, Gillian Flynn
„Cine esti? Cum am ajuns aici?“ Sunt intrebari care il framanta pe Nick in ziua cand sarbatoreste cinci ani de casnicie. Si tocmai acum, sotia sa dispare pe neasteptate. Primul suspect este Nick. Desi isi sustine nevinovatia, dovezile impotriva lui nu inceteaza sa apara. Sub presiunea mass-mediei, face parada de cinism si de minciuni. Iar jurnalul lui Amy, descoperit de politie, dezvaluie ca mariajul lor era departe de a fi perfect. Este Nick un ucigas? Adevarul iti da fiori: este mai intunecat decat ti-ai fi imaginat. Vocile personajelor suna atat de autentic, incat cititorul devine un observator direct al mariajului disfunctional. Un adevarat tur de forta.
2013
Sticletele, Donna Tartt
Theo Decker, un adolescent de treisprezece ani din New York, supravietuieste ca prin minune unei explozii care ii omoara mama intr-un muzeu de arta si intra fara voia lui in posesia unui mic tablou fascinant, preferatul mamei sale. Opt ani mai tarziu, Theo lucreaza intr-un magazine de antichitati, iar tabloul ascuns cu grija devine pe neasteptate poarta de acces catre lumea subterana a traficului cu opere de arta.
2014
Mr Mercedes, Stephen King
In orele friguroase ale diminetii, sute de someri disperati se aseaza la coada unui targ de joburi intr-un oras din Midwest. Din senin, soferul unui Mercedes furat sparge multimea si ii calca cu masina pe oamenii nevinovati care asteptau la portile targului, apoi da cu spatele si ii ataca din nou pe cei ramasi in picioare. Opt oameni sunt ucisi si alti cinsprezece sunt raniti. Ucigasul fuge de la locul faptei. Dupa cateva luni de la incident, intr-o alta parte a orasului, Bill Hodges, un politist pensionat, este inca bantuit de aceasta crima neelucidata. Intr-o zi, o scrisoare anonima primita de la cel care revendica atacul il scoate pe Hodges din depresie si apatie in momentul in care ameninta cu o noua agresiune si mai violenta. Bill Hodges nu mai are timp de pierdut si trebuie sa porneasca pe urmele ucigasului pentru a preveni moartea a mii de oameni nevinovati.
2015
Fata din Tren, Paula Hawkins
Rachel merge in fiecare dimineata cu acelasi tren. Stie ca va astepta la acelasi semnal defect, timp in care va urmari ritualul de dimineata al unui cuplu ce locuieste intr-o casa de langa calea ferata. I-a botezat Jess si Jason si viata lor i se pare perfecta. Pana cand intr-o zi vede ceva ce o socheaza. Totul se schimba si Rachel are sansa de a lua parte la vietile pe care le-a observat doar de pe margine.
2016
Arta Subtila a Nepasarii, Mark Manson
In acest ghid revolutionar, definitoriu pentru o intreaga generatie, autorul ne invata ca, pentru a fi fericiti, trebuie sa renuntam la a fi „pozitivi” mereu si trebuie, in schimb, sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor.
Sustinandu-si afirmatiile cu cercetari academice si anecdote bine plasate, Manson argumenteaza ca pentru a avea o viata mai buna trebuie sa stim nu cum sa transformam lamaile in limonada, ci cum sa le toleram mai bine. El ne sfatuieste sa ne cunoastem limitele si sa le acceptam. Aceasta este adevarata sursa a puterii. Dupa ce ne-am acceptat temerile, greselile si incertitudinile, dupa ce incetam sa evitam adevarurile dureroase si incepem sa le infruntam, putem gasi curajul si increderea pe care le cautam cu disperare.
2017
Amandoi Mor la Sfarsit, Adam Silvera
Pe 5 septembrie, putin dupa miezul noptii, Crainicii Mortii ii suna pe Mateo Torrez si pe Rufus Emeterio sa le dea o veste proasta: vor muri astazi. Mateo si Rufus nu se cunosc, dar, din motive diferite, amandoi cauta un prieten nou in Ziua Sfarsitului. Partea buna e ca exista o aplicatie special pentru asta: Ultimul Prieten. Prin intermediul ei, Rufus si Mateo sunt pe cale sa porneasca intr-o ultima aventura – in cea din urma zi a lor, vor trai cat pentru o viata intreaga.
2018
Acolo Unde Canta Racii, Delia Owens
Zvonurile despre Fata Mlastinii au circulat multi ani in Barkley Cove, un orasel linistit de pe coasta Carolinei de Nord. Asa ca, in 1969, cand frumosul Chase Andrews este gasit mort, localnicii banuiesc imediat ca a fost ucis de Kya Clark, adevaratul nume al Fetei Mlastinii. Insa Kya nu este nici pe departe salbaticiunea pe care si-o inchipuie lumea. Sensibila si inteligenta, a supravietuit singura in mlastinile cu vegetatie luxurianta de pe malul oceanului, imprietenindu-se cu pescarusii, descoperind bogatia nesfarsita a padurilor brazdate de canale si invatand lectii de viata accesibile doar celor care traiesc in natura. Intr-o buna zi, Kya simte infiripandu-se in sufletul ei dorinta de a fi iubita, iar cand doi tineri din oras sunt atrasi de frumusetea ei neobisnuita, viata i se schimba complet, capatand un alt sens. Dar, nu dupa mult timp, ceva cu totul neprevazut ii sfarama noua existenta.
2019
Pacienta Tacuta, Alex Michaelides
Viata Aliciei Berenson este aparent perfecta. Pictorita renumita casatorita cu un fotograf de moda, ea traieste intr-o casa superba, cu vedere spre parc, intr-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Intr-o seara, sotul ei Gabriel se intoarce acasa tarziu de la o sedinta foto, iar Alicia il impusca de cinci ori in fata si apoi ramane tacuta mai multi ani. Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicatii transforma o tragedie domestica in ceva mult mai teribil, un mister care capteaza imaginatia publica si o face pe Alicia celebra. Pretul tablourilor sale creste astronomic, iar ea, pacienta tacuta, este ascunsa de tabloide si de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maxima securitate din nordul Londrei. Theo Faber este un psihoterapeut care a asteptat multa vreme oportunitatea de a lucra cu Alicia. Hotararea lui de a o face sa vorbeasca si sa dezvaluie misterul motivului pentru care si-a impuscat sotul il poarta pe un drum plin de primejdii – o cautare a adevarului care ameninta sa-l distruga…
2020
Biblioteca de la Miezul Noptii, Matt Haig
O singura biblioteca. O infinitate de vieti. Care e cea mai buna? Undeva, la marginea universului, exista o biblioteca infinita de carti, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o alta realitate. Una spune povestea vietii tale asa cum e, alta spune povestea vietii tale asa cum ar fi fost daca ai fi luat alta decizie intr-un anumit moment. Toti ne intrebam mereu cum ar fi putut sa fie vietile noastre. Dar daca am gasi raspunsul intr-o biblioteca? Atunci cand Nora ajunge in aceasta biblioteca, are sansa sa indrepte lucrurile – o viata plina de durere si de regrete. Are ocazia sa faca totul altfel si sa-si dea seama cum ar putea avea viata perfecta. Dar lucrurile nu sunt tocmai cum si le imagineaza ea… Curand, alegerile pe care le face o pun intr-un pericol iminent. Inainte sa expire timpul, trebuie sa raspunda la o singura intrebare: care e cea mai buna cale de a-ti trai viata?